Κόσμος Σάββατο 2/01/2021, 15:18
ΚΟΣΜΟΣ

Προς νέο lockdown και η Ιαπωνία

Προς νέο lockdown και η Ιαπωνία

Το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown εξετάζει η Ιαπωνία, η οποία καλείται να αναλάβει άμεση δράση προκειμένου να αναχαιτίσει το β’ κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Η εξάπλωση του ιού είναι εντονότερη στην πρωτεύουσα Τόκιο, με τις τοπικές αρχές να καθιστούν απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων. «Η εθνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές συμφωνούν ότι η κατάσταση στο Τόκιο είναι τόσο σοβαρή που είναι απαραίτητο να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα.

Ένα από τα πρώτα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, είναι το κλείσιμο των εστιατορίων στις 8.00 το βράδυ, αλλά και όλων των επιχειρήσεων που διαθέτουν αλκοόλ στις 7.00 το βράδυ.

Υπεθυμίζεται ότι η Ιαπωνία είχε τεθεί και τον Απρίλιο σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με καθολικό lockdown. Ωστόσο, κατά το β’ κύμα της πανδημίας, επέλεψε να αποφύγει τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, «επενδύοντας» περισσότερο στην εθελοντική συμμόρωση και συναίνεση των πολιτών.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή φαίνεται ότι δεν αποδίδει καρπούς. Έτσι, στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 4.250, εκ των οποίων τα 1.337 μονο στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Η αυξητική τάση των περιστατικών Covid-19, όπως και στην περίπτωση της Ευρώπης, συνοδεύεται κι από σημαντική άνοδο των περιστατικών που νοσηλεύονται, γεγονός το οποίο έχει φέρει στα όριά του το εθνικό σύστημα υγείας.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα καταστεί μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπρεπε να είχε κηρυχθεί πολύ νωρίτερα, ίσως τον Δεκέμβριο ή τον Νοέμβριο» τόνισε, από την πλευρά του, ο Φούμι Σακαμοτο, επικεφαλής επιδημιολόγος στο νοσοκομείο St Luke.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News