Κόσμος Παρασκευή 1/01/2021, 10:20
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κοινωνική Ευρώπη το όραμα της πορτογαλικής προεδρίας

Η Κοινωνική Ευρώπη το όραμα της πορτογαλικής προεδρίας

H Πορτογαλία, η μικρή χώρα στο δυτικό άκρο της Ευρώπης, που αναλαμβάνει μετά τη Γερμανία την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά που είχε προγραμματίσει: να καταστήσει την ΕΕ πιο ανθεκτική απέναντι σε νέες κρίσεις αλλά και πιο πράσινη, πιο προηγμένη ψηφιακά και με μεγαλύτερο κοινωνικό προσανατολισμό. Ένας επιπλέον στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρήγορα τόσο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Πορτογαλίας. Βέβαια η σπουδή αυτή δεν οφείλεται μόνο σε αλτρουιστικά κίνητρα αλλά και στο ότι η Πορτογαλία χρειάζεται επειγόντως το μερίδιό της από το πακέτο των 750 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Περίπου 26 δις ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στην Πορτογαλία προκειμένου να καλυφθούν οι ζημίες που υπέστη η χώρα από τον κορωνοϊό και να ανοικοδομηθεί η οικονομία.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Πορτογαλίας στηρίζεται στην απορρόφηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης για να συνεχίσει το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Στο πορτογαλικό κοινοβούλιο οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν με την στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του αριστερού μπλοκ «Bloco de Esquerda». Στο μεταξύ εξαιτίας της πανδημίας η ανεργία αυξήθηκε στο 9% ενώ το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε πάλι ψηλά, στο 131% του ΑΕΠ. Η αύξηση οφείλεται και στο ότι ο τουρισμός, που εισφέρει το 14% στο πορτογαλικό ΑΕΠ, βρίσκεται εδώ και μήνες σε ακινησία. Για τους λόγους αυτούς η Πορτογαλία βλέπει την προεδρία της ΕΕ ως θετική και ελκυστική ευκαιρία. «Όπως όλες οι μικρές χώρες έτσι και η Πορτογαλία θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρία για να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θετική εικόνα της και να τραβήξει την προσοχή», αναφέρει στη DW η Μόνικα Ντίας, πολιτική επιστήμονας από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Οι πιθανότητες δεν είναι κακές. Συνήθως οι μικρές χώρες αντισταθμίζουν το μικρό πολιτικό βάρος τους με διαπραγματευτικές δεξιότητες.

Η Πορτογαλία άλλωστε έχει παράδοση στους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τη Μόνικα Ντίας το στοιχείο αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην πορτογαλική προεδρία, που θέτει ως στόχο την εμβάθυνση της κοινωνικής Ευρώπης με γνώμονα την αλληλεγγύη. «Χωρίς κοινωνική Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πράσινη ούτε ψηφιοποιημένη Ευρώπη. Τα θέματα αυτά συνδέονται στενά και δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεχωριστά» παρατηρεί η Ντίας.

Πηγή: Deutsche Welle/ Γιόχεν Φάγκετ/ Δήμητρα Κυρανούδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News