Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για εξαγωγές, τρομοκρατία και ενέργεια
Συζητήθηκαν οι διμερείς δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, θέματα που αφορούν σε εξαγωγές προϊόντων, ενεργειακά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την προετοιμασία για την εξαγωγή και άλλων προϊόντων διατροφής και βασικών αγαθών μέσω του διαδρόμου των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν την Κυριακή για την προμήθεια σιτηρών και έναν πιθανό περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, δήλωσαν και οι δύο χώρες.
Οι σχέσεις με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία σε μια εποχή που η Δύση την έχει πλήξει με αλλεπάλληλες οικονομικές κυρώσεις, στις οποίες η Άγκυρα απέφυγε να συμμετάσχει, ενώ έχει ενεργήσει ως διαμεσολαβητής με τα Ηνωμένα Έθνη για μια συμφωνία που εγγυάται τις εξαγωγές σιτηρών τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.
Στο τηλεφώνημα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για την εξαγωγή άλλων τροφίμων και εμπορευμάτων μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν.
Η Ρωσία έχει παροτρύνει τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν τη Δύση να άρει ορισμένες κυρώσεις για να διασφαλίσει ότι η Μόσχα θα μπορεί να εξάγει ελεύθερα τα λιπάσματα και τα γεωργικά της προϊόντα -ένα μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που η Μόσχα λέει ότι δεν έχει εφαρμοστεί.
«Η συμφωνία έχει πολύπλοκο χαρακτήρα, ο οποίος απαιτεί την άρση των εμποδίων για τις σχετικές προμήθειες από τη Ρωσία, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των χωρών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο τους συζήτησαν επίσης μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας βάσης στην Τουρκία για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Πούτιν πρότεινε την ιδέα τον Οκτώβριο ως μέσο για την ανακατεύθυνση των προμηθειών από τους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream προς την Ευρώπη, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο και ο Ερντογάν υποστήριξε την ιδέα.
«Τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία των κοινών ενεργειακών έργων, κυρίως στη βιομηχανία φυσικού αερίου», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr και reuters
Διαβάστε επίσης:
Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία
Trafigura: Καμία έλλειψη σε φυσικό αέριο φέτος ή του χρόνου
Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πλήττει την χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής;
Τουρκία: Θέλει έκπτωση 25% στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News