CNBC: Πόσο θα πρέπει να ανησυχεί τον Ερντογάν η προεδρία Μπάιντεν;
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στα άκρα, δεδομένων των διαρκών προκλήσεων της δεύτερης απέναντι σε μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο η φιλική σχέση ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ντόναλντ Τραμπ είχε εξομαλύνει την κατάσταση, σχολιάζει το CNBC, το οποίο και επισημαίνει πως τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά επί προεδρίας Μπάιντεν.
Δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των αναλυτών. Άλλοι πιστεύουν ότι κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσαμε να έχουμε μία «έκρηξη» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ενώ άλλοι βλέπουν ευκαιρίες πιο στενής προσέγγισης. «Το μόνο που κράτησε τη σχέση τα τελευταία χρόνια ήταν η προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν» δηλώνει στο CNBC ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και καθηγητής στο American Enterprise Institute. «Με τον Τραμπ να αποχωρεί, ο Ερντογάν θα πρέπει να ανησυχεί πραγαμτικά πολύ» συμπληρώνει.
Άγκυρα και Ουάσιγκτον υπό τον Μπάιντεν έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις σε θέματα γεωπολιτικής, συμμαχιών και διακυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αγορά των ρωσικών S-400, η στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία και η στήριξη ισλαμιστών εξτρεμιστών, που η Άγκυρα δεν θεωρεί τρομοκράτες, αλλά αναγκαίους συμμάχους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι επιθετικές κινήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν.
Με βαση τα όσα έχει δηλώσει έως τώρα ο Μπάιντεν, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή από τον προκάτοχό του. Σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο είχε μιλήσει για απολυταρχικό καθεστώς αναφερόμενος στον Ερντογάν, είχε επικρίνει τις κινήσεις του κατά των Κούρδων και είχε πει ότι ο Τούρκος ηγέτης «θα πληρώσει το τίμημα». Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να στηρίξουν τους αντιπάλους του ώστε να ρίξουν τον Ερντογάν από την εξουσία, όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν στηρίξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των S400 και τη δράση κατά των Κούρδων. Επιπλέον ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων- κάτι που Αμερικανοί πρόεδροι έχουν αποφύγει να κάνουν για έναν αιώνα.
Ο φόβος των σχέσεων με τη Ρωσία
«Ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει επικίνδυνο μονοπάτι. Η προεδρία Μπάιντεν πιθανότατα θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή στάση απέναντί του από ό,τι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ» σχολιάζει η Άγκαθε Ντεμαράις του Economist Intelligence Unit. Ωστόσο και αυτή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση υπερβολικά αυστηρών κυρώσεων υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να σπρώξουν την Τουρκία προς ακόμη πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν.
Η Τουρκία είναι «μεγάλος στρατηγικός εταίρος» τόσο για τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, λέει ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Mangement, ο οποίος εκτιμά ότι ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη χώρα και να την επαναφέρει στο δυτικό μέτωπο. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ είναι η Κίνα και η Ρωσία» σημειώνει ο Ας και προσθέτει: «Το να κερδίσει την Τουρκία από τη Ρωσία θα ήταν τεράστια νίκη για τον Μπάιντεν και νομίζω ότι θα εστιάσει σε αυτό».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News