Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 09:06
ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» της Βρετανίας και στο εμβόλιο Oξφόρδης-AstraZeneca

«Ναι» της Βρετανίας και στο εμβόλιο Oξφόρδης-AstraZeneca

Το «πράσινο φως» στο εμβόλιο Covid-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την ΑstraZeneca έδωσε σήμερα η Βρετανία, που αποτελεί την πρώτη χώρα που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και πραγματοποιώντας ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μάχη της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και έρχεται να προστεθεί στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που ήδη έχει χορηγηθεί σε 600.000 Βρετανούς. 

Το εμβόλιο Oξφόρδης-AstraZeneca επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει σημαντικά το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, την ώρα που δίνει μάχη για να συγκρατήσει το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος, που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο, που είναι πιο φθηνό από τα άλλα και για τη συντήρησή του δεν απαιτούνται θερμοκρασίες βαθιάς ψύξης, όπως για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. 

H έγκριση του εμβολίου Οξφόρδης-AstraZeneca από τις βρετανικές αρχές δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία α εξέλθει από την πανδημία έως την άνοιξη, καθώς έως τότε θα έχουν προστατευθεί εκατομμύρια Βρετανοί που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Για «φανταστικά νέα» και «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η ταχεία διαδικασία έγκρισης ακόμη ενός εμβολίου καταπολέμησης του κορωνοϊού έρχεται σε αντίθεση με τα ανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο Οξφόρδης-AstraZeneca εντός του Ιανουαρίου, όπως δήλωσε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, Νόελ Γούαθιον.

«Το εμβόλιο Οξφόρδης-AstraZeneca αποτελεί ένα εμβόλιο που προσφέρει τη δυνατότητα να θωρακίσει τον πλανήτη πολύ πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που διαθέτουμε», είχε αναφέρει ο δρ Ρίτσαρντ Χόρτον, διευθυντής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «The Lancet», σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

Εξάλλου, η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca, στην Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, σε συνέντευξή της στο «moneyreview.gr» είχε επισημάνει ότι οι σαφείς και αυστηρές προδιαγραφές των ρυθμιστικών αρχών, στις οποίες εναπόκειται ο χρόνος έγκρισης, εγγυώνται την ασφάλεια του εμβολίου κατά της Covid-19.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News