«Σιωπηλή απόλυση»: Ένα 83% των εργαζομένων το έχει βιώσει – Τα 7 σημάδια
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το αφεντικό σας δεν αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά σας όπως παλιά, μπορεί να προσπαθεί να σας απολύσει σιωπηλά, δηλ. να σας ωθήσει σε παραίτηση.
Σύμφωνα με την Team Building, μια εταιρεία ανάπτυξης ομάδων, η διαδικασία αυτή αποτελεί μια «παθητική-επιθετική προσέγγιση στη διαχείριση απόδοσης». Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνεται με διαφορετικούς τρόπους – τόσο σκόπιμα όσο και ακούσια. Αντί να απολύουν υπαλλήλους, οι διευθυντές θα κάνουν τις συνθήκες εργασίας όσο το δυνατόν πιο δυσάρεστες, αναγκάζοντάς τους να παραιτηθούν ή τους αγνούν.
Η Annie Rosencrans, διευθύντρια του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και πολιτισμού στο HiBob, λέει ότι παρά τη νέα ορολογία, η «σιωπηλή απόλυση» είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του LinkedIn News με περισσότερους από 20.000 ερωτηθέντες διαπίστωσε ότι το 48% των εργαζομένων έχουν δει τέτοιου είδους διαδικασίες στο χώρο εργασίας και το 35% το έχουν αντιμετωπίσει προσωπικά κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.
Πώς να το αποφύγετε
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας υπάλληλος για να αποφύγει τη σιωπηλή απόλυση, με βασικότερο την επικοινωνία, σύμφωνα με τον Lewis.
«Αν σε ωθούν σε σιωπηλή απόλυση, το πιο πιθανό είναι να παραιτηθείς. Είναι πραγματικά δύσκολο, όμως υπάρχει το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στο οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί ένας εργαζόμενος», εξηγεί ο Lewis. «Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι έχετε διατυπώσει τα παράπονά σας και ότι έχουν γνώση του πώς αισθάνεστε. Και μια καλή εταιρεία θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις καταγγελίες».
Ο Lewis συνιστά επίσης στους υπαλλήλους να μιλήσουν απευθείας με τους διευθυντές τους για να διορθώσουν το πρόβλημα.
«Μιλήστε με τον διευθυντή σας, προκαλέστε τον, ζητήστε ανάπτυξη, συνεχίστε να πιέζετε και προσπαθήστε να του δείξετε πόσο φιλόδοξοι, πόσο αφοσιωμένοι και πόσο έτοιμοι είστε».
Η σιωπηλή απόλυση είναι θέμα της διοίκησης, όχι δικό σας
Η κακομεταχείριση ή η αδιαφορία του στην εργασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία ενός εργαζομένου, κάτι που θα τους οδηγήσει είτε να λάβουν τη σκληρή απόφαση να συνεχίσουν να προσπαθούν ή να εγκαταλείψουν τον ρόλο. Ωστόσο, ο Lewis καθησυχάζει τους εργαζόμενους ότι η σιωπηλή απόλυση, την οποία αναφέρει ως «εκφοβισμό στο χώρο εργασίας» δείχνει περισσότερο την εργασιακή ηθική του διευθυντή σας παρά τη δική σας.
«Σε τελική ανάλυση, εάν η διαδικασία αυτή της σιωπηλής απόλυσης συνεχιστεί, τότε θα αμφισβητούσα το άτομο σε αυτόν τον ρόλο», εξηγεί ο Lewis. «Θέλετε πραγματικά να εργαστείτε σε μια τοξική εταιρεία; Θέλετε πραγματικά να εργάζεστε για μια επιχείρηση που δεν σας σέβεται; Αυτό δεν ενσωματώνει τις αξίες που πιθανότατα έχετε εσείς».
«Οι διευθυντές θα πρέπει να ανοίγουν ευκαιρίες για υπαλλήλους που είναι φιλόδοξοι και θέλουν να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Αυτό είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό εργαλείο», λέει ο Rosencrans. «Και αν πρόκειται για έναν υπάλληλο με χαμηλή απόδοση, η προσέγγισή τους με τον διευθυντή μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον διευθυντή να πει: «Εκτιμώ ότι θέλεις να εξελιχθείς. Αλλά πρώτα, θα πρέπει να γίνεται περισσότερο υπεύθυνοι. Και αυτά είναι τα κενά που βλέπω».
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Συμβουλές για τη σιωπηλή παραίτηση: Από μία δασκάλα που το έκανε για 2 χρόνια
Βία και παρενόχληση στην εργασία: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους
Οι πέντε τάσεις που εμπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον της εργασίας