Κόσμος Κυριακή 25/09/2022, 11:43
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς να μεγαλώσετε ισχυρά και ανθεκτικά παιδιά: Με καθημερινές «ρουτίνες»

Πώς να μεγαλώσετε ισχυρά και ανθεκτικά παιδιά: Με καθημερινές «ρουτίνες»

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζεις μια πρόκληση και να τελικά να βγαίνεις από την όλη προσπάθεια με κάποιο βαθμό ανάπτυξης και επιτυχίας και γι΄αυτό οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να την «χτίσουν».

Ο Δρ Dana Suskind, καθηγήτρια χειρουργικής και παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγου και η οποία μελετά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, βρήκε έναν εκπληκτικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας σε νεαρή ηλικία: τη δημιουργία «επαναλαμβανόμενων συνηθειών».

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη δομής και οικείων τελετουργιών διδάσκει στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται εποικοδομητικά τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.

Όταν τα παιδιά κάνουν πράγματα με παρόμοιο τρόπο και κατ΄επανάληψη, ξέρουν τι να περιμένουν. Αυτή η προβλεψιμότητα δημιουργεί συναισθήματα άνεσης και ασφάλειας.

Ως αποτέλεσμα, είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν το απροσδόκητο, το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανθεκτικότητας. Διότι σε ένα ήρεμο και στοργικό περιβάλλον το παιδί αισθάνεται άνετα να εξερευνά τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια μιας αποτυχίας ή πρόκλησης.

Και καθώς αρχίζουν να εξοικειώνονται με μία συνήεθεια , θα γίνουν πιο ανεξάρτητοι και με αυτοπεποίθηση.

Το παιδί σας μπορεί να έχει μια πρωινή ρουτίνα που ενθαρρύνει υγιεινές συμπεριφορές, όπως να βουρτσίζει τα δόντια του και να μιλά για το πρόγραμμα της ημέρας ή ένα μεσημεριανό χορτοφαγικό σνακ που προωθεί μια θρεπτική διατροφή.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν δημιουργείτε αυτές τις ρουτίνες:

1.Ενθαρρύνετε τον διάλογο κατά τη διάρκεια της ρουτίνας.

Τα παιδιά εσωτερικεύουν τον τρόπο επικοινωνίας των γονιών ως τη δική τους «ιδιωτική ομιλία», έτσι οι ήρεμες, προτροπές και ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας υποστηρίζουν τις δεξιότητες συναισθηματικής φύσης.

Ας υποθέσουμε ότι έχουν μια νυχτερινή ρουτίνα που περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών τους και γενικότερα την ετοιμασία για τον ύπνο. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν το διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα. 

2. Εξηγήστε το «γιατί» πίσω από μια ρουτίνα.

Η εξήγηση του γιατί πίσω από μια ρουτίνα βοηθά τα παιδιά να μάθουν τι να περιμένουν και να αισθανθούν τον θετικό αντίκτυπο της ολοκλήρωσης της ρουτίνας.

Για παράδειγμα: «Διασκεδάσαμε τόσο πολύ με αυτό που κάναμε, αλλά ήρθε η ώρα να μαζέψουμε και να καθαρίσουμε».

Αυτή η απλή δραστηριότητα τους βοηθά να εξασκήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες, να παίρνουν σειρά, να μιλάνε και να κατανοούν τη σημασία πίσω από ορισμένες ενέργειες.

3. Να είστε συνεπείς

Να θυμάστε ότι η ανθεκτικότητα δεν αναπτύσσεται από τη μια μέρα στην άλλη. Τα παιδιά χρειάζονται τακτικές υπενθυμίσεις για το πώς λειτουργούν αυτές οι δεξιότητες, οπότε ξεκινήστε νωρίς και να είστε συνεπείς.

Οι μεγάλες ή δύσκολες μέρες μπορεί να δυσκολέψουν την τήρηση μιας ρουτίνας. Η ανατροφή των παιδιών απαιτεί ευελιξία. Μερικές φορές μια παρηγορητική δήλωση μπορεί να αναπληρώσει μια χαμένη ρουτίνα: «Λυπάμαι που δεν καταφέραμε να διαβάσουμε μαζί μια ιστορία πριν τον ύπνο. Αλλά υπόσχομαι ότι θα βρω χρόνο αύριο».

Τέλος, επαινέστε το παιδί σας όταν ακολουθεί μια ρουτίνα χωρίς βοήθεια, ώστε να αποκτήσει τη συνήθεια να το κάνει με συνέπεια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλωσε δύο CEOs και μία γιατρό: Το τρικ της για επιτυχημένα παιδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News