Οι Ευρωπαίοι «σηκώνουν το μανίκι» και εμβολιάζονται
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ξεκίνησαν σήμερα τις εκστρατείες του εμβολιασμού για την Covid-19, χαιρετίζοντας αυτήν την πρώτη νίκη απέναντι στον νέο κορωνοϊό, μολονότι μια μετάλλαξή του ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τον κόσμο.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που παραδόθηκαν μόλις χθες, χορηγήθηκαν στην Ιταλία λίγο πριν από τις 8 το πρωί στη νοσηλεύτρια Κλαούντια Αλιβερνίνι και την καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, τη διευθύντρια του εργαστηρίου ιολογίας του νοσοκομείου Σπαλάντσάνι της Ρώμης. «Το λέω απ’ την καρδιά μου: Να εμβολιαστούμε. Για εμάς. Για τους αγαπημένους μας και για το σύνολο», δήλωσε η Αλιβερνίνι.
Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην ΕΕ, με 71.000 νεκρούς, «ξυπνά και πάλι», σχολίασε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Twitter, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα «θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας».
Μία ώρα αργότερα, η Αραθέλι Ροσάριο Ιντάλγκο Σάντσεθ, 96 ετών, έγινε η πρώτη Ισπανίδα που εμβολιάστηκε, στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, στη Γουαδαλαχάρα. Η μικρόσωμη γιαγιά με τη λευκή πουκαμίσα και τη μάσκα προστασίας στο πρόσωπό της, παραδέχτηκε ότι «δεν ένιωσε τίποτα» όταν της έκαναν την ένεση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών που «θα βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή μας». Διαβεβαίωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους, αλλά πρώτα θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι.
«Σηκώστε τα μανίκια»
Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν ανοίξει τον «χορό» από το Σάββατο, μία ημέρα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες. Τις επόμενες ημέρες στη Γερμανία θα ξεκινήσει και μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με το σλόγκαν «Σηκώστε τα μανίκια», με την οποία θα προτρέπονται οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
Στη Γαλλία, η 78χρονη Μορισέτ δήλωσε «συγκινημένη» όταν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Ρενέ-Μιρέτ στο Σεβράν, κοντά στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο ηλικιωμένους και ενοίκους οίκων ευγηρίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Έχουμε ένα νέο όπλο ενάντια στον ιό: το εμβόλιο (…) Ας περάσουμε το μήνυμα στους παππούδες μας, να τους προστατεύσουμε κατά προτεραιότητα», έγραψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.
Το εμβόλιο αναμενόταν με ανυπομονησία στη Γαλλία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 62.500 ανθρώπους.
Στη Σλοβενία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας αρχιεπίσκοπος 84 ετών, στην Πορτογαλία ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων, στη Ρουμανία, η νοσηλεύτρια που φρόντισε τον πρώτο ασθενή που νόσησε από την Covid-19 στη χώρα.
Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Στην Τσεχία, ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Χθες, είδα στην τηλεόραση μια γυναίκα να λέει ότι περιμένει να με δει να εμβολιάζομαι. Αποφάσισα επομένως να δώσω το καλό παράδειγμα», τόνισε. Ακολούθησε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι.
Εξαπλώνεται η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία
Πριν από την ΕΕ, πολλές άλλες χώρες είχαν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για την Covid-19. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ανθρώπους και από αυτούς οι 1.758.026 πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από το καλοκαίρι. Από τις αρχές του μήνα ακολούθησαν το παράδειγμά της η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή και άλλες χώρες. Το Ισραήλ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και φιλοδοξεί να εμβολιάσει το ένα τέταρτο των 9 εκατομμυρίων κατοίκων του μέσα σε έναν μήνα. Να σημειωθεί ότι η χώρα μπαίνει ξανά από σήμερα, για τρίτη φορά, σε γενικό λοκντάουν που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Μολονότι ο εμβολιασμός ρίχνει μια αχτίδα ελπίδας, ανησυχίες προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στον Καναδά, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία.
Σήμερα, η Νορβηγία και η Ιορδανία ανακοίνωσαν ότι αυτή η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε τέσσερα πρόσωπα (ανά δύο σε κάθε χώρα) που επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νορβηγία, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με τη Βρετανία για να αποτρέψουν την «εισαγωγή» αυτού του νέου στελέχους, που θεωρείται πιο μολυσματικό.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News