Ξανά στο φεγγάρι μετά το Apollo: Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική εκτόξευση
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ιστορική εκτόξευση του πυραύλου νέας γενιάς της NASA, ο οποίος εφόσον το επιτρέψει ο καιρός θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι (σε ώρα Ελλάδος), ξεκινώντας ένα ταξίδι 42 ημερών γύρω από το φεγγάρι.
Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη εκτόξευση του SLS (Space Launch System), που έχει τέσσερις πυραυλοκινητήρες και δύο booster, ενώ μπορεί να μεταφέρει βάρος περίπου 27 μετρικών τόνων στο φεγγάρι. Το μυστικό των δυνατοτήτων του βρίσκεται στα booster, τους δύο λευκούς κυλίνδρους στη βάση, οι οποίοι με ύψος 17 ορόφων καίνε έξι τόνους πυραυλικών καυσίμων το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA το κάθε booster «παράγει περισσότερη ώση από 14 εμπορικά αεροσκάφη τύπου jumbo με τέσσερις κινητήρες». Τα δύο booster θα παράγουν το 75% της ώθησης που απαιτείται για την απογείωση.
Ο κορμός του πυραύλου, το πορτοκαλί κομμάτι ύψους περίπου 64 μέτρων, θα μεταφέρει χιλιάδες λίτρα υγρού υδρογόνου και υγρού οξυγόνου, τα οποία θα πυροδοτούν τους τέσσερις κινητήρες.
Όλη αυτή η ισχύς θα επιτρέψει στον πύραυλο να ταξιδέψει με ταχύτητα άνω των 27.000 χιλιομέτρων την ώρα.
φωτ. NASA
Η κάψουλα Ωρίων
Το SLS θα μεταφέρει ένα διαστημικό αεροσκάφος με το όνομα Ωρίων (Orion), το οποίο έχει σχεδιαστεί για αποστολές εκτός της τροχιάς της Γης με πιθανούς προορισμούς το φεγγάρι και τον Άρη. Το εξωτερικό του περίβλημα τού επιτρέπει να αντεπεξέρχεται στις ακραίες θερμοκρασίες του διαστήματος, αλλά και στις συνθήκες κατά την επαναφορά του στην ατμόσφαιρα. Επίσης, έχει και σύστημα ματαίωσης της εκτόξευσης, με το οποίο προφυλάσσονται οι αστροναύτες σε περίπτωση προβλήματος. Το Ωρίων μπορεί να στηρίξει αποστολές 21 ημερών για τέσσερα άτομα.
Η παρθενική πτήση του Ωρίωνα έγινε το 2014 και έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δοκιμές για την επόμενη πτήση, η οποία αναβλήθηκε επανειλημμένως.
Μη επανδρωμένο
Η κάψουλα δεν θα είναι επανδρωμένη. Αντ’ αυτού θα τοποθετηθούν τρεις κούκλες. Η μία ονομάζεται διοικητής Moonikin Campos και θα φορά τη διαστημική στολή που θα φέρουν τα μελλοντικά πληρώματα. Θα «συνοδεύεται» από δύο ακόμη κούκλες, την Helga και τον Zohar, που θα έχουν μετρητές ακτινοβολίας, ώστε να καταγραφεί το επίπεδο της ακτινοβολίας, στο οποίο θα εκτίθενται οι αστροναύτες σε τέτοιου είδους αποστολές. Ο Zohar θα φορά προστατευτική στολή για την ακτινοβολία σε αντίθεση με την Helga.
Αποφασίστηκε πως η πτήση δεν θα είναι επανδρωμένη, καθώς η αυριανή εκτόξευση αποτελεί ουσιαστικά μία πειραματική πτήση. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το SLS κάνει το ντεμπούτο το στο διάστημα και η NASA αποφάσισε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μην βρίσκονται μέσα αστροναύτες. Στόχος του Artemis είναι να εξετάσει πόσο καλά λειτουργούν το SLS και ο Ωρίων, προτού επιβιβαστούν άνθρωποι.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το διαστημικό σκάφος θα διοχετεύσει επίσης 10 μικρούς δορυφόρους, τα λεγόμενα CubeSats. Μερικά από αυτά θα παρατηρούν τον πάγο στην επιφάνεια του φεγγαριού, ένα θα κατευθυνθεί προς έναν αστεροειδή και ένα άλλο θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό πείραμα, καθώς θα μεταφερθούν ζυμομύκητες, ώστε να εξεταστεί πώς επηρεάζονται από την ακτινοβολία.
φωτ. NASA
Artemis I
Το όνομα Artemis I δόθηκε στη αποστολή του SLS και του Orion, κατά την οποία η κάψουλα θα φτάσει πιο μακριά σε σχέση με κάθε άλλο διαστημικό σκάφος (που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους) στο παρελθόν, φτάνοντας περίπου 480.000 χιλιόμετρα μακριά από τη γη.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η κάψουλα θα διανύσει συνολικά πάνω από 2 εκατ. χιλιόμετρα, στοχεύοντας στο φεγγάρι, μπαίνοντας στην τροχιά του και στη συνέχεια επιστρέφοντας στη Γη. Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και πραγματοποιηθεί αύριο η εκτόξευση, τότε η κάψουλα θα επιστρέψει στις 10 Οκτωβρίου.
φωτ. NASA
Επόμενες αποστολές
Εάν η αποστολή πραγματοποιηθεί επιτυχώς, τότε η NASA θα προχωρήσει στο Artemis II, που θα αποτελεί την πρώτη επανδρωμένη πτήση με τον συνδυασμό του SLS και του Orion. Θα πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι από την εποχή του Apollo. Ωστόσο, οι αστροναύτες δεν θα προσγειωθούν στο φεγγάρι. Αντιθέτως, θα βρεθούν στην τροχιά του και έπειτα θα επιστρέψουν στη γη.
Απώτερος στόχος για το Artemis III πια θα είναι η προσγείωση μίας γυναίκας στο φεγγάρι και ήδη εξετάζονται συγκεκριμένα σημεία προσγείωσης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Neil Armstrong: Πόσα πήρε για να περπατήσει στο φεγγάρι και το μυστικό των 6 εκατ. δολαρίων
Τηλεσκόπιο James Webb: Σήμερα η ιστορική εκτόξευση – Από ιδέα σε πραγματικότητα μέσα σε 30 χρόνια
Έρευνα: Ίσως και να βρέθηκε ο νεότερος πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί ποτέ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News