Κόσμος Δευτέρα 15/08/2022, 16:36
ΚΟΣΜΟΣ

Συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε επτά προτάσεις έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας

Συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε επτά προτάσεις έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας

Τη συμμετοχή κυπριακών κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων σε επτά προτάσεις έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund – EDF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2021 ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία για την εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας».

Τα έργα που πέτυχαν τη χρηματοδότησή τους είναι:

 α. MarsEUs: Modular ARchitecture Solution for EU States (Συμμετοχή εταιρειών SIGNAL GENERIX LTD και ADITESS).

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών που ενισχύουν τη δυνατότητα αντιαρματικών συστημάτων για βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα.

β. COMMANDS: Convoy Operations with Manned – unManneD Systems (Συμμετοχή εταιρειών ADDITESS, 8BELLS, SIGNALGENERIX και NEDACIANA HOLDINGS).

Ανάπτυξη τεχνολογιών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατότητων, στόλου συνεργαζόμενων ευφυών επανδρωμένων ή μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων μάχης.

γ. RF SHIELD: RF Interference Removal for Military Services Based on Spaces Link (Συμμετοχή εταιρείας ECLIPTIC DEFENCE AND SPACE).

Ανάπτυξη τεχνολογιών για την προστασία των Ευρωπαϊκών δορυφορικών επικοινωνιών (COMSATCOM/MILSATCOM) στρατιωτικής χρήσης, από εκούσιες ή ακούσιες παρεμβολές.

δ. ALADAN: Ai-based LAnguage technology development framework for Defence ApplicatioNs (Συμμετοχή εταιρείας IANUS CONSULTING).

Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος αυτόματης μετάφρασης, ομιλίας και κειμένου, βασιζόμενο σε Τεχνητή Νοημοσύνη για αμυντικές εφαρμογές.

ε. ACTING: Advanced European platform and network of Cybersecurity training and exercises centers (Συμμετοχή Κέντρου Αριστεία ΚΟΙΟΣ και εταιρειών 8BELL και SIDROCO).

Ανάπτυξη Ευρωπαϊκής πλατφόρμας εκπαίδευσης και ασκήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενσωματώνοντας εξελιγμένες μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης με σκοπό την ενίσχυση της ενημέρωσης και αξιολόγησης του προσωπικού κυβερνοασφάλειας.

στ. AInception: AI Framework for Improving Cyber Defence Operations (Συμμετοχή των εταιρειών 8BELLS και UBITECH).

Ανάπτυξη εργαλείων καθώς και τεχνικών τα οποία βασίζονται σε Τεχνητή Νοημοσύνη για σκοπούς ανίχνευσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων για προστασία στρατιωτικών συστημάτων.

ζ. iFurther: High Frequency Over the Horizon Sensors’ Cognitive Network (Συμμετοχή εταιρείας SIGNALGENERIX).

Ανάπτυξη τεχνολογιών δικτυωμένων έξυπνων ραντάρ πέραν του ορίζοντα για αντιμετώπιση εναέριων και θαλάσσιων απειλών σε μεγάλες αποστάσεις με σκοπό την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας

Στο πλαίσιο των προσκλήσεων του EDF 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει συνολικά 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ για 61 έργα ως αποτέλεσμα των 23 προσκλήσεων που δημοσιεύθηκαν το 2021.

«H επιτυχία των κυπριακών εταιρειών με τη συμμετοχή σε 7 προγράμματα του 2021, αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων προσπαθειών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 2019 και 2020, όπου επιλέχθηκαν συνολικά δέκα προτάσεις με συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συγχαίρει θερμά τις επιχειρήσεις Ε&Κ και τα Κέντρα Αριστείας για την επιτυχία τους καθώς, επίσης, όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News