Κόσμος Δευτέρα 8/08/2022, 19:41
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Και τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου κατέρρευσε στον τερματικό σταθμό

Κούβα: Και τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου κατέρρευσε στον τερματικό σταθμό

Μια τρίτη δεξαμενή αργού άρπαξε φωτιά και κατέρρευσε στον κεντρικό τερματικό σταθμό πετρελαίου της Κούβας Matanzas, δήλωσε τοπικός κυβερνήτης τη Δευτέρα, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε από τη δεύτερη δεξαμενή που φλέγονταν δύο ημέρες νωρίτερα στο μεγαλύτερο ατύχημα στη βιομηχανία πετρελαίου του νησιού εδώ και δεκαετίες.

Η Κούβα είχε σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από βοήθεια από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα, αλλά αργά την Κυριακή η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται από το δεύτερη δεξαμενή η οποία κατέρρευσε, δήλωσε ο Mario Sabines, κυβερνήτης της επαρχίας Matanzas, περίπου 60 μίλια. (130 χλμ.) από την Αβάνα.

Το Matanzas είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Κούβας για εισαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων. Το κουβανικό βαρύ αργό, καθώς και το μαζούτ και το ντίζελ που αποθηκεύονται στο Matanzas, χρησιμοποιούνται, κυρίως, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

Ο Sabines συνέκρινε την κατάσταση με μια «ολυμπιακή δάδα» που πηγαίνει από τη μια δεξαμενή στην άλλη, μετατρέποντας το καθένα σε «καζάνι» και τώρα περικλείει την περιοχή που καλύπτει τρεις δεξαμενές με φλόγες και μαύρο καπνό γεγονός που κάνει την αντιμετώπιση της κατάστασης «περίπλοκη».

Η κουβανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την εκτυλισσόμενη καταστροφή από το Σάββατο και ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ έχει διαρκή παρουσία εκεί, τονίζοντας την οικονομική και πολιτική σημασία της κατάστασης.

Η χώρα, που διοικείται από τους κομμουνιστές και υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δεν είναι παρά χρεοκοπημένη και οι διακοπές ρεύματος, οι ελλείψεις φυσικού αερίου και άλλες ελλείψεις είχαν ήδη δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση με διάσπαρτες τοπικές διαδηλώσεις μετά την ιστορική αναταραχή του περασμένου καλοκαιριού τον Ιούλιο.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν φόβο ότι η κρίση θα επιδεινωθεί καθώς οι θερμότεροι μήνες του χρόνου θα υποχωρήσουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News