Κόσμος Τετάρτη 3/08/2022, 21:40
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η τρίτη φάση του πολέμου – Το στοίχημα του Πούτιν και η ουκρανική αντεπίθεση

Ουκρανία: Η τρίτη φάση του πολέμου – Το στοίχημα του Πούτιν και η ουκρανική αντεπίθεση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται πια στην τρίτη φάση του, μια φάση που θα μπορούσε να κρίνει την τελική έκβασή του, όπως σημειώνει ο Χαλ Μπραντς σε ανάλυσή του για το πρακτορείο Bloomberg.

  • Η πρώτη φάση ήταν το αποτυχημένο blitzkrieg της Ρωσίας, που έστειλε τις δυνάμεις της να απειλήσουν ως και το Κίεβο τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο.
  • Η δεύτερη φάση, που συνεχίζεται, ήταν οι ρωσικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
  • Η τρίτη φάση περιλαμβάνει, πια, την ουκρανική αντεπίθεση στο νότο. Εάν η Ουκρανία καταφέρει να ανακτήσει αρκετά εδάφη, μπορεί να γυρίσει την πλάστιγγα των εξελίξεων υπέρ της. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε το Κίεβο θα έχει μπροστά του έναν δύσκολο χειμώνα, όπως σημειώνει ο αναλυτής του Bloomberg.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λόγους να πιστεύει πως η Μόσχα έχει τον χρόνο με το μέρος της. Ως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, η Δύση θα έχει, σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, περιορίσει τα όπλα και πυρομαχικά που στέλνει στην Ουκρανία. Παράλληλα, κάποια στιγμή θα υπάρξει «κόπωση» και ως προς τα ολοένα περισσότερα χρήματα που στέλνουν οι δυτικές δημοκρατίες υπέρ της ουκρανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, παρά την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα σχετικά με τα σιτηρά προβλήματα εφοδιασμού όχι μόνο θα παραμείνουν σε έναν βαθμό αλλά μπορεί και να ενταθούν σε κάποιες περιπτώσεις. Ενώ η Ευρώπη από την πλευρά της θα «τρέμει» καθώς θα μπαίνει ο χειμώνας και τα αποθέματα φυσικού αερίου θα εξαντλούνται, όπως επιδιώκει άλλωστε και ο ίδιος ο Πούτιν που για αυτόν τον λόγο μειώνει τώρα τις τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το στοίχημα του Πούτιν

Το στοίχημα τώρα για τον Πούτιν είναι ότι η οικονομική δυσφορία θα κάνει τη Δύση να υποχωρήσει προτού η Ρωσία βυθιστεί σε μια δική της οικονομική καταστροφή.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξελίξεων, η ρωσική πλευρά εκτιμά πως η βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τη Δύση θα μειωθεί, και πως, στον αντίποδα, θα αρχίσουν να εντείνονται οι πιέσεις προς την πλευρά του Κιέβου να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός.  

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Μόσχα θα μπορούσε να διαμηνύσει πως κέρδισε τον πόλεμο καθώς πια ελέγχει περισσότερα ουκρανικά εδάφη από ό,τι πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και ως βάσεις ανασύνταξης για μελλοντικές επιθέσεις, ασκώντας έτσι πίεση στο Κίεβο ή βάζοντας στο στόχαστρο την Οδησσό.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο επαπειλούμενων εξελίξεων, αποκτά όμως νόημα και η ουκρανική αντεπίθεση στον νότο.

Τα κέρδη από μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση

Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει ήδη περιοχές κατά μήκος της διαδρομής προς την Χερσώνα, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει μονάδες με στόχο να εντείνει τις εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση στον νότο θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό. Θα μπορούσε επίσης να θέσει τις συνδέσεις της Ρωσίας με την Κριμαία, καθώς και ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εντός της εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας «ψυχολογία». Όπως έχουν υποστηρίξει οι στρατιωτικοί αναλυτές Μάικλ Κόφμαν και Λόρενς Φρίντμαν, και οι δύο πλευρές αγωνίζονται να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις για το πού οδηγεί αυτός ο πόλεμος. Η Ουκρανία πρέπει να δείξει στους δυτικούς υποστηρικτές της ότι μπορεί τελικά να κερδίσει, ώστε να παραμείνουν στο πλευρό της.

Εάν η Ουκρανία μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο, τότε ο χρόνος θα είναι πιθανότατα με το μέρος της. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Yale School of Management, η ρωσική οικονομία οδεύει στον γκρεμό. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το 2023, ο Πούτιν θα έχει να αντιμετωπίσει, μέσα σε όλα τα άλλα, και την εξάντληση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κλίμακας επιστράτευσης συνοδεύεται από σημαντικό πολιτικό ρίσκο για τον Ρώσο ηγέτη.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, και για την Ουκρανία τα περιθώρια στενεύουν καθώς οδεύουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ υπό την ορατή απειλή νέων διεθνών κρίσεων.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News