Στον Ινδικό ωκεανό κατέπεσαν τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου Long March
Ο πύραυλος δεν σχεδιάστηκε για να ελέγχει την κάθοδό του από την τροχιά, κάτι που, όπως και με προηγούμενες εκτοξεύσεις, έχει προκαλέσει επικρίσεις
Ένα τμήμα του κινεζικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε στο διάστημα την περασμένη Κυριακή επέστρεψε ανεξέλεγκτο στην ατμόσφαιρα το Σάββατο και διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα συντρίμμια προκάλεσαν ζημιές.
«Η διοίκηση της Διαστημικής Δύναμης επιβεβαιώνει ότι ο πύραυλος Long March-5B της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό στις 30 Ιουλίου» στις 16.45 ώρα Γκρίνουιτς (19.45 ώρα Ελλάδας), έγραψε στο Twitter ο στρατός των ΗΠΑ.
Για κάθε λεπτομέρεια σε σχέση με τη διασπορά των συντριμμιών και την ακριβή τοποθεσία της πρόσκρουσης, ο αμερικανικός στρατός παρέπεμψε στις κινεζικές αρχές, οι οποίες στις 24 Ιουλίου εκτόξευσαν στο διάστημα τη δεύτερη από τις τρεις ενότητες του διαστημικού τους σταθμού Τιανγκόνγκ, η οποία αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το τέλος του έτους.
Ο πύραυλος Long March-5B δεν σχεδιάστηκε για να ελέγχει την κάθοδό του από την τροχιά, κάτι που, όπως και με προηγούμενες εκτοξεύσεις, έχει προκαλέσει επικρίσεις.
Η Κίνα «δεν έχει δώσει ακριβείς πληροφορίες για την τροχιά του πυραύλου της Long March-5B», έγραψε στο Twitter το Σάββατο ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον.
«Όλες οι χώρες που διεξάγουν διαστημικές δραστηριότητες θα πρέπει να τηρούν υποδειγματικές πρακτικές» καθώς η πτώση αντικειμένων αυτού του μεγέθους «παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες ή υλικές ζημιές», πρόσθεσε.
Η είσοδος στην ατμόσφαιρα εκπέμπει τεράστια θερμότητα και προκαλεί τριβές, τμήματα μπορούν τότε να καούν και να διαλυθούν, αλλά οι μεγαλύτεροι μηχανισμοί, όπως ο πύραυλος Long March-5B, μπορούν να μην καταστραφούν εντελώς.
Τα συντρίμμια τους μπορούν στη συνέχεια να προσγειωθούν στην επιφάνεια της γης και να προκαλέσουν ζημιές και θύματα, ακόμα κι αν αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός, ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό.
Moneyreview.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News