Κόσμος Κυριακή 17/07/2022, 17:34
ΚΟΣΜΟΣ

«Η Τεχεράνη μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα» δήλωσε ανώτατος σύμβουλος του Χαμενεΐ

«Η Τεχεράνη μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα» δήλωσε ανώτατος σύμβουλος του Χαμενεΐ

Η Τεχεράνη είναι τεχνικά ικανή να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα την κατασκευάσει, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του Al Jazeera την Κυριακή ένας ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

«Μέσα σε λίγες μέρες μπορέσαμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο έως και 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 90%», είπε ο Kamal Kharazi.

Το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015 της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Περίπου ένα χρόνο μετά την πολιτική «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ στο Ιράν, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους πυρηνικούς περιορισμούς του συμφώνου.

Το Ιράν αρνείται εδώ και καιρό ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι διυλίζει ουράνιο μόνο για μη στρατιωτικές ενεργειακές χρήσεις και έχει δηλώσει ότι οι παραβιάσεις της διεθνούς συμφωνίας είναι αναστρέψιμες, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις και προσχωρήσουν εκ νέου στη συμφωνία.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι οποίες στοχεύουν να φέρουν ξανά την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη σε μία νέα συμφωνία με το πυρηνικό σύμφωνο, έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο.

Ο Kharrazi είπε ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ για το πυραυλικό πρόγραμμά της και την περιφερειακή πολιτική, όπως απαιτούν η Δύση και οι σύμμαχοί της στη Μέση Ανατολή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News