Τα τραύματα του lockdown: «Μουδιασμένη» άνοιξε ξανά η Σαγκάη
Ο Ιούνιος για την Σαγκάη υποτίθεται πως θα ήταν ένας θρίαμβος. Μετά από δύο μήνες αυστηρότατου lockdown, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού τέθηκε υπό έλεγχο. Επιτέλους άνοιξαν ξανά οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια. Τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πόλη επανήλθε στην κανονικότητα και την πρώτη νύχτα χαλάρωσης των μέτρων, οι πολίτες γέμισαν τους δρόμους φωνάζοντας «Ελευθερία!»
Μιλώντας όμως στους New York Times, η 25χρονη Julie Geng δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να γιορτάσουμε». Η Geng πέρασε κάποιες μέρες τον Απρίλιο κλεισμένη σε ένα υγειονομικό κέντρο, αφότου βρέθηκε θετική στον ιό. «Τόσο πολλά μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί. Με κάνει να αισθάνομαι πολύ ευάλωτη», τόνισε η ίδια.
Πράγματι, το lockdown βύθισε την Σαγκάη στο χάος και την απελπισία. Κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ψωνίσουν φαγητό, να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα ή υποχρεώθηκαν να χωριστούν από τα παιδιά τους. Τώρα φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει, αλλά πολλοί είναι όσοι αξιολογούν τι πέρασαν και τι θα πρέπει να περιμένουν στο μέλλον.
Ορισμένοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δικαιώματα, τα οποία θεωρούσαν δεδομένα, είναι τελικά αβέβαια: όπως για παράδειγμα το να μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα ή να έχουν ιδιωτικότητα στα σπίτια τους. Άλλοι θρηνούν σχέσεις, οι οποίες κατέρρευσαν λόγω της πίεσης από το lockdown. Πολλοί φοβούνται για τις εβδομάδες που έμειναν απλήρωτοι ή εάν οι επιχειρήσεις τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν.
Το φόντο σε αυτές της ανησυχίες είναι η ανάγκη της κινεζικής κυβέρνησης να καταστείλει τον ιό. Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κάθε περιοχή θα κλείνει για λίγη ώρα κάθε σαββατοκύριακο μέχρι το τέλος Ιουλίου, ώστε να γίνονται μαζικά τεστ.
Ψυχική υγεία
Πολλοί είναι αυτοί που προειδοποίησαν παγκοσμίως για την επιβάρυνση της πανδημίας στην ψυχική και πνευματική υγεία. Το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% σε ολόκληρο τον κόσμο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
Ωστόσο, τα μέτρα στην Κίνα ήταν εξαιρετικά περιοριστικά, καθώς οι πολίτες έμεναν κλεισμένοι – σε ορισμένες περιπτώσεις σφραγισμένοι – στα σπίτια τους. Οι φαρμακευτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων όσων ήταν για την ψυχική υγεία, δεν δόθηκαν. Όσοι έβγαιναν θετικοί στέλνονταν σε προσωρινά νοσοκομεία, εκ των οποίων ορισμένα δεν είχαν αρκετά μπάνια ή είχαν δυνατό φως ολόκληρη την ημέρα.
Παράλληλα, πολλοί αισθάνθηκαν απελπισία λόγω των πολιτικών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων. Ορισμένοι παραπέμφθηκαν στα νοσοκομεία στην μέση της νύχτας ή δεν μπορούσαν να φύγουν παρότι έβγαιναν αρνητικοί. Άλλοι δηλώνουν ότι οι αρχές μπήκαν στα σπίτια τους με απολυμαντικά όσο έλειπαν και έκαναν ζημιές στις περιουσίες τους.
Οι κλήσεις στα κέντρα ψυχικής υγείας στην Σαγκάη εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Επίσης, τα αιτήματα για ψυχολογική στήριξη μέσω του προγράμματος περιήγησης Baidu υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Έρευνα έδειξε ότι το 40% των κατοίκων της Σαγκάης αντιμετωπίζει κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Μάλιστα, όταν οι περιορισμοί σε ορισμένες γειτονιές χαλάρωσαν ελαφρώς στα τέλη Απριλίου, τουλάχιστον 1.000 άτομα έκαναν ουρά μέσα σε ένα πρωινό έξω από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Σαγκάης.
Μιλώντας στους New York Times, η Anna Qin, κάτοικος της πόλης, δήλωσε ότι ξεκίνησε να πηγαίνει ξανά στο γραφείο και το γυμναστήριο. Περπατά και κάνει ποδήλατο και χαίρεται πραγματικά που πατά ξανά το πεζοδρόμιο. Ουσιαστικά, πράγματα μικρά και επουσιώδη φαίνονται πλέον πολύ ξεχωριστά.
«Είμαστε χαρούμενοι που ανοίγουμε ξανά, αλλά δεν υπάρχει κανένας που να αναγνωρίζει τι περάσαμε. Τώρα είναι κλειστά, τώρα είναι ανοιχτά και δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Και τώρα υποτίθεται ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε», τόνισε η ίδια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Αδιανόητες εικόνες από το lockdown στη Σαγκάη
Οι πέντε αλλαγές που έφερε η πανδημία
ΕΥ: Σοβαρές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News