Κόσμος Σάββατο 25/06/2022, 07:47
ΚΟΣΜΟΣ

Αμβλώσεις: Πώς το πράσινο έγινε το διεθνές χρώμα υπέρ του δικαιώματος  

Αμβλώσεις: Πώς το πράσινο έγινε το διεθνές χρώμα υπέρ του δικαιώματος  

Στις διαδηλώσεις που διεξήχθησαν χθες στις ΗΠΑ οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή την κατάργηση του νόμου «Ρόου εναντίον Γουέιντ» ο οποίος δίνει πλέον τη δυνατότητα σε κάθε αμερικανική πολιτεία να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις, αυτό που κυριαρχούσε μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ένα: το πράσινο χρώμα σε κασκόλ, ενδύματα ακόμη και σε πλακάτ με συνθήματα.

Το πράσινο χρώμα έχει αναδειχθεί ως «επίσημο» υπέρ των αμβλώσεων και για να βρει κάποιος πώς προέκυψε πρέπει να ανατρέξει την Αργεντινή, στη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ των αμβλώσεων.

Η πράσινη μπαντάνα στο κεφάλι εμφανίσθηκε ενδελεχώς το 2015, καθώς φορέθηκε από τους ακτιβιστές του κινήματος «ni una menos» που διαμαρτύρονταν για τη βία κατά των γυναικών στην Αργεντινή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις τον Δεκέμβριο του 2020 και το πράσινο έγινε γνωστό ως «marea verde» ή «πράσινο κύμα».

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ήδη από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 είχαν αρχίσει οι διαδηλώσεις υπέρ των αμβλώσεων. Η εκστρατεία Campaña Nacional por el Derecho al Aborto, είχε επιλέξει εκείνη την εποχή πράσινα κασκόλ. 

Η πράσινη μπαντάνα έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πολωνία και στις αντίστοιχες διαδηλώσεις υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση. Ωστόσο οι διαμαρτυρίες αυτές αποδείχθηκαν άκαρπες, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο τέθηκε σε ισχύ νόμος που απαγορεύει σχεδόν εξολοκλήρου τις αμβλώσεις.

Χθες στις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ το πράσινο χρώμα ήταν εμφανές. Το χρώμα αυτό έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμη και στο Καπιτώλιο, όταν τον περασμένο μήνα η Δημοκρατική Νίντια Βελάσκεζ φόρεσε μια πράσινη μπαντάνα, ενώ η επίσης η Δημοκρατική της Ουάσιγκτον Πραμίλα Τζέιαπαλ, φωτογραφήθηκε έχοντας μια πράσινη κορδέλα στο σακάκι της.

Αμβλώσεις: Πώς το πράσινο έγινε το διεθνές χρώμα υπέρ του δικαιώματος  -1

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε τη νομολογία «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η κάθε Πολιτεία είναι ελεύθερη να επιλέξει εάν θα νομιμοποιήσει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Για κάποιους ακτιβιστές όμως ο τελικός σκοπός είναι να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να δοθούν στα έμβρυα τα ίδια δικαιώματα με τα «ανθρώπινα πρόσωπα» – κάτι που θα καταστούσε την άμβλωση ανθρωποκτονία.

«Αρχίζει ένα ολοκαίνουριο κίνημα υπέρ της ζωής», είπε η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ, η πρόεδρος της ομάδας «Λίστα Σούζαν Μπ. Άντονι». «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επίθεση για να υπερασπιστούμε τη ζωή σε όλα τα νομοθετικά σώματα, σε κάθε Πολιτεία και στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η ομάδα «Πορεία για τη Ζωή» που σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «μολονότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον σωστό δρόμο, η ανατροπή της Ρόου δεν βάζει τέλος στις αμβλώσεις».

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς έχει ήδη γίνει. Σχεδόν οι μισές Πολιτείες θα απαγορεύσουν ή θα περιορίσουν δραστικά την πρόσβαση στις αμβλώσεις – ορισμένοι νόμοι μάλιστα τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Άλλες Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, υπόσχονται ότι θα διαφυλάξουν αυτό το δικαίωμα.

Για τους ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως και για τους αντιπάλους του, η επόμενη μάχη θα δοθεί στα δικαστήρια ή στις τοπικές εκλογές. Η «Πορεία για τη Ζωή» έστειλε μάλιστα αμέσως ένα e-mail ζητώντας χορηγίες για να στηρίξει τις προσπάθειές της σε τοπικό επίπεδο. «Το να λέμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι θα ήταν ευφημισμός, όμως η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ», σχολίασαν τα μέλη της ομάδας.

Η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ εξήγησε ότι η δική της ομάδα θα επικεντρωθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας. «Η σημερινή απόφαση εντείνει το διακύβευμα», σχολίασε.

Ένα άλλο πεδίο μάχης είναι τα χάπια άμβλωσης – στις ΗΠΑ, οι μισές από τις γυναίκες που τερματίζουν την κύηση δεν μπαίνουν στο χειρουργείο αλλά απλώς παίρνουν χάπια. Είναι πολύ εύκολο να τα αγοράσει κανείς μέσω του διαδικτύου και επομένως να παρακάμψει τις απαγορεύσεις, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχές των Πολιτειών. Πρόσφατα, το Κεντάκι και η Νότια Ντακότα απαγόρευσαν την αποστολή χαπιών άμβλωσης μέσω του ταχυδρομείου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

 

 

 

  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News