Κόσμος Τρίτη 22/12/2020, 18:31
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Είναι εφικτή η ανοσία αγέλης;

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Είναι εφικτή η ανοσία αγέλης;

Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη ανοσίας αγέλης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech SE, της γερμανικής εταιρείας που αναπτύσσει από κοινού με την Pfizer εμβόλιο Covid-19.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό, γεγονός που οδήγησε πλήθος χωρών να διακόψουν την αεροπορική σύνδεση από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πιο μολυσματική εκδοχή του κορωνοϊού συνεπάγεται ότι μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων αριθμό πολιτών που θα χρειασθεί να εμβολιασθούν ώστε να επιτευχθεί η ανάσχεση της νόσου, υποστηρίζει στη «WSJ» ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech. HΠΑ και Βρετανία έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech και αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται όταν επαρκής αναλογία του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε αφού έχει νοσήσει και ξεπεράσει τη νόσο, αναστέλλοντας τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Το όριο επίτευξης της ανοσίας αγέλης είναι σε άμεση σχέση με την εξάπλωση του ιού, γνωστός και ως δείκτης  R αναπαραγωγής των κρουσμάτων. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι για τον κορωνοϊό, η ανοσία αγέλης κυμαίνεται μεταξύ του 60% με 70% του πληθυσμού.

Στην περίπτωση που το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος -που πιστεύεται ότι προήλθε από τη Βρετανία αλλά έχει πλέον εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες- αυξήσει τον δείκτη R, τότε οι κυβερνήσεις θα χρειασθούν περισσότερα εμβόλια για να σταματήσουν την εξάπλωση, υποστήριξε ο δρ Σαχίν.

«Εάν ο ιός αποδειχθεί πιο μεταδοτικός, τότε ίσως να χρειασθούμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχισθεί η κανονική ζωή», ανέφερε ο δρ Σαχίν.

Εάν επικρατήσει το νέο στέλεχος και αυξήσει τον δείκτη R, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν νέα κύματα έξαρσης, ακόμη και με ανοσία 70% του πληθυσμού, εξηγεί ο δρ Σαχίν. Όμως σε αυτή την περίπτωση, η σοβαρότητα της εξάπλωσης θα εξασθενήσει σταδιακά, επιτρέποντας τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της BioNTech.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό και απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες για την επιβεβαίωση μέσω δοκιμών, διευκρίνισε ο δρ Σαχίν. «Έχουμε επιστημονική εμπιστοσύνη ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει(απέναντι στο νέο στέλεχος), αλλά θα το γνωρίζουμε μόνο όταν τελειώσει το πείραμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της BioNTech.

To εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό απέναντι σε 20 διαφορετικές μεταλλάξεις που έχουν εμφανισθεί τους τελευταίους μήνες ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση που δεν είναι αποτελεσματικό μπροστά στο νέο στέλεχος, η BioNTech μπορεί να αναπτύξει ένα άλλο εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες, που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υποστήριξε ο δρ Σαχίν. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές όπως η αμερικανκή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) θα ζητήσει νέες δοκιμές και νέα διαδικασία έγκρισης του εμβολίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News