Κόσμος Δευτέρα 30/05/2022, 21:39
ΚΟΣΜΟΣ

Γιουμάσεφ (γαμπρός Γιέλτσιν): Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Πούτιν τον Απρίλιο

Γιουμάσεφ (γαμπρός Γιέλτσιν): Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Πούτιν τον Απρίλιο

Ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ, ο γαμπρός του πρώην ηγέτη της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν που βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανελιθχεί στην εξουσία, παραιτήθηκε από το ρόλο του ως σύμβουλος του Κρεμλίνου, όπως αποκάλυψαν δύο πηγές στο Reuters. 

Η αποχώρηση Γιουμάσεφ, παρότι εκτελούσε χρέη συμβούλου αμισθί και είχε περιορισμένη επιρροή στη λήψη αποφάσεων, «κόβει» έναν από τους τελευταίους κρίκους που υπήρχαν εντός της κυβέρνησης του Πούτιν με την εξουσία Γέλτσιν, με την περίοδο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και του ρωσικού ανοίγματος προς τη Δύση. 

Το Μάρτιο, ο Ανατόλι Τσουμπάις, ακόμη ένα υψηλόβαθμο πρόσωπο της εποχής Γιέλτσιν, εγκατέλειψε τον ρόλο του ως ειδικού απεσταλμένου του Κρεμλίνου. Αυτό το μήνα, ακόμη ένας διπλωμάτης της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη παραιτήθηκε εξαιτίας του πολέμου. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο για την αποχώρηση του Γιουμάσεφ από τον ρόλο συμβούλου. Η Λιουντμίλα Τέλεν, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Boris Yeltsin Presidential Centre, του ιδρύματος όπου ο Γιουμάσεφ είναι μέλος του δ.σ., είπε στο Reuters ότι είχε αποχωρήσει από τη θέση του συμβούλου του Κρεμλίνου από τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δική του πρωτοβουλία. 

Υπό την προεδρία Γιέλτσιν, από το 1991 έως το 1999, ο Γιουμάσεφ υπηρέτησε ως σύμβουλος του Κρελμίνου και εν συνεχεία ως επικεφαλής προσωπικού του Κρεμλίνου. Παντρεύτηκε την κόρη του Γιέλτσιν, Τατιάνα.

Αν και οι πολιτικές του Πούτιν όλα αυτά τα χρόνια διέφεραν από τις αξίες που υποστήριξε ο Γέλτσιν, ο Ρώσος ηγέτης έχει διατηρήσει τους δεσμούς του με την πρώην πρώτη οικογένεια. Τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επισκέφτηκε την κόρη του Γέλτσιν Τατιάνα στο σπίτι της με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων της. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News