Ντάβος: «Υποκρισία, αφέλεια και απληστία» – Η Ευρώπη απέτυχε να σταματήσει τον πόλεμο του Πούτιν
Η Ε.Ε. απέτυχε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τώρα πρέπει να δημιουργήσει ευέλικτες συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και να αναζητήσει νέους φίλους, είπαν νυν και πρώην ηγέτες σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Είμαστε πολύ ευρωκεντρικοί σε αυτήν την κρίση, με την έννοια ότι πιστεύουμε ότι αυτή είναι η Ρωσία εναντίον της Δύσης – είναι όμως κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Στις αρχές του μηνός, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξήγησε πώς η Δύση έπρεπε τώρα να δώσει περισσότερη προσοχή στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας, στην προσπάθειά της να τον πείσει να καταδικάσει τη Μόσχα και την επίθεση της στην Ουκρανία.
Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας του G7, ο Μπορέλ υπέδειξε ότι η Ευρώπη είχε βασικά εγκαταλείψει την προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την Κίνα με τις δικές της απόψεις για την εισβολή. «Το να πείσεις την Κίνα, είναι δύσκολο έργο», είπε.
Ο Στούμπ, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Φινλανδίας, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση για τη νέα παγκόσμια παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
«Είναι μια άβολη συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς, γιατί συνειδητοποιούμε πλήρως ότι έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε σε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε.
Ευέλικτες Συμμαχίες
Στο σημείο αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να «είναι λίγο πιο ευέλικτη» στον τρόπο σκέψης της, είπε ο Στούμπ, προτείνοντας ότι οι ευέλικτες συμμαχίες είναι η απάντηση στο μέλλον.
«Αυτό θα σημαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ότι θα συνεργαστούμε με χώρες με τις οποίες δεν νιώθουμε τόσο άνετα», είπε, δείχνοντας ένα ορισμένο βαθμό υποκρισίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, είπε ότι η ΕΕ ήταν «αφελής» εν όψει της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και ο πόλεμος είχε γίνει κάτι «σαν θεραπεία σοκ» για το μπλοκ.
Για πολλά χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και τουλάχιστον να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Πούτιν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δυτικές αξίες. Αυτή ήταν σίγουρα η περίπτωση της Γερμανίας, υπογράμμισε, η οποία αύξησε γρήγορα τις προμήθειες ενέργειας της από τη Ρωσία, ακόμη και μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Η Ουγγαρία είναι ακόμη μία χώρα της ΕΕ, η οποία έχει επίσης εμβαθύνει τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια.
«Είπατε υποκρισία, είπατε αφέλεια και θα πω ότι μερικά από αυτά είναι απλώς δείγμα απληστίας», είπε η Νάταλι Γιαρέσκο, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, στο ίδιο πάνελ του Νταβός.
«Και αυτό, επειδή είχαμε πολλές προειδοποιήσεις από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το 2007 όπου ο Πούτιν ανακοίνωσε τον πόλεμο του ενάντια στη φιλελεύθερη τάξη, στον πόλεμο στην Τσετσενία… εισέβαλε στη Γεωργία, εισέβαλε στην Ουκρανία… τι άλλο έπρεπε να ξέρουμε για τις προθέσεις του;», είναι το ερώτημα που έθεσε.
Για την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν είναι τώρα η ώρα να κατηγορήσει η ΕΕ τον εαυτό της, αλλά μάλλον να πει ότι δεν θα υποφέρει ποτέ ξανά από αδράνεια.
«Έχουμε πάρει εδώ και πολλά χρόνια το μάθημά μας, κοιτάζοντας μακριά από τα προβλήματα που βρίσκονταν στο κατώφλι μας, κοιτάζοντας μακριά από κρίσεις και μεγάλες τραγωδίες, όπως στο Αφγανιστάν που συμβαίνουν λόγω της αδράνειάς μας. Οπότε νομίζω ότι αντί να κοιτάξουμε και να πούμε ότι ήμασταν εγωιστές, ας πούμε mea culpa, τώρα είναι καιρός να μην το ξανακάνουμε αυτό», είπε η Μέτσολα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Νταβός: Έρχεται το τέλος της παγκοσμιοποίησης; – Έκκληση για επανεκκίνηση
Νταβός: Ο προστατευτισμός μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο εμπορικό πόλεμο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News