Ρωσία: Η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης – Λακωνικός ο Πούτιν στην ομιλία του
Χωρίς τελικά να κηρύξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσημα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ούτε τη… συντέλεια, η μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Δευτέρας, με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα εκεί.
Πέρα από τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, η Ημέρα της Νίκης είναι σημαντική στη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η νίκη των Σοβιετικών ενάντια των ναζιστών κατά τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», όπως τον ονομάζουν οι Ρώσοι, όταν κατάφεραν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Χίτλερ. Οι απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον πόλεμο αυτό υπολογίζονται στα 27 εκατομμύρια.
Φέτος, η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία: αντί να «απελευθερώσει» την Ευρώπη, η Ρωσία βρίσκεται στην 75η μέρα από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει ισχυριστεί ότι πολεμάει τους νεοναζί στην Ουκρανία, κάτι που έχει αρνηθεί το Κίεβο και οι σύμμαχοί του.
Στην παρέλαση, φέτος, θα συμμετάσχουν τα λιγότερα στρατεύματα εδώ και πέντε χρόνια: 11.000 στρατιώτες και περίπου 129 κομμάτια οπλισμού, όπως τανκ, αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτήρες πυρηνικών κεφαλών, θα παρουσιαστούν στους Ρώσους πολίτες – και σε όλο τον πλανήτη – σε μια επίδειξη δύναμης του Κρεμλίνου.
To εναέριο κομμάτι της παρέλασης ακυρώθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς πυκνά σύννεφα βρίσκονται σήμερα πάνω από τη Μόσχα. Το σχέδιο ήταν να πετάξουν 77 μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πάνω από την Κόκκινη Πλατεία σε σχηματισμό του γράμματος «Ζ», το οποίο έχει γίνει το σύμβολο της εισβολής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά δεν έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, διπλωμάτες ή στρατιωτικοί – πρόκειται για το αποτέλεσμα της απομόνωσης της χώρας από τη Δύση μετα την εισβολή στην Ουκρανία.
Επίδειξη ισχύος για εσωτερική κατανάλωση
Η ενός λεπτού σιγή που ζήτησε ο Πούτιν για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και αυτά στο Ντονμπάς ήταν ίσως πιο εκκωφαντική από ποτέ σήμερα.
Όλοι περίμεναν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έκαναν περίπατο στην Ουκρανία. Αντίθετα, χωρίς βέβαια να πρέπει να τις υποβαθμίσουμε, οι μόνες επιτυχίες του ρωσικού στρατού ήταν στον Ουκρανικό Νότο, με την κατοχή της Μαριούπολης (την οποία ακόμα υπερασπίζονται όσοι βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ).
Τα δυτικά ΜΜΕ περιμένουν ότι θα γίνει κάποιου είδους παρέλαση ή εκδήλωση σήμερα και στη Μαριούπολη, κάτι όμως που έχει αρνηθεί το Κρεμλίνο.
Κατά τ’ άλλα, στη σύντομη ομιλία του κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απλά ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να επιτρέψει ποτέ το ΝΑΤΟ να αναπτύξει δυνάμεις δίπλα της και πως η «Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει και να στείλει τρομοκράτες».
Ειδικοί θεωρούν ότι παρά τις απειλές της Μόσχας για επίδειξη αποτρεπτικής ισχύος προς τη Δύση, το μήνυμα Πούτιν και η όλη παρέλαση προορίζονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, για να δουν δηλαδή οι Ρώσοι πολίτες την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία τους έχει απομονώσει από όλο τον πλανήτη.
Παρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί διαφημίσεις σε ρωσικές ιστοσελίδες για «ειδικούς επιστράτευσης», θεωρείται ότι τελικά ο Πούτιν δεν κήρυξε επίσημα πόλεμο ούτε ανακοίνωσε πλήρη επιστράτευση επειδή θα αποτελούσε πλήγμα για τη δημοτικότητά του.
Η παρέλαση και ο Πούτιν
Αν και η Ημέρα της Νίκης εορταζόταν κατά καιρούς κατά τη Σοβιετική εποχή και αναβιώθηκε κατά την 50η επέτειό της το 1995 επί Μπόρις Γέλτσιν, ήταν ο Πούτιν που την έκανε ετήσια εκδήλωση, με επίδειξη και οπλισμού, το 2008.
«Ακόμα και σε μια κανονική χρονιά, είναι μια τεράστια επίδειξη της ισχύος της Ρωσίας, του ελέγχου που ασκεί ο Πούτιν και όλα όσα πρεσβεύει. Αυτό φέτος έχει πολλαπλασιαστεί», αναφέρει στο BBC καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
Η 9η Μαΐου θεωρείται εθνική γιορτή (αργία) για τη Ρωσία, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν λάβει χώρα παρελάσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, φέτος δεν είναι προσκεκλημένοι ξένοι ηγέτες. Ακόμα και ο στενός σύμμαχος της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, επέλεξε να παραμείνει στο Μινσκ.
To «παρών» έδωσε, πάντως, ο ελαφρώς… εξαφανισμένος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, με πλήρη στρατιωτική αμφίεση.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Η Ρωσία «ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές» το 1945
Διάγγελμα Σολτς: Ο Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία – Εκείνη όμως θα κερδίσει τον πόλεμο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News