Κόσμος Σάββατο 7/05/2022, 07:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι κόκκινες γραμμές του Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου

Ουκρανία: Οι κόκκινες γραμμές του Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου

Για να υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης με τη Ρωσία, θα πρέπει οι ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω στις θέσεις όπου βρίσκονταν πριν από την εισβολή, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο think tank Chatham House του Λονδίνου, από το Κίεβο. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να δεχθεί η χώρα του, ξεκαθάρισε. 

Όπως είπε, είναι ο ηγέτης «της Ουκρανίας, όχι μιας μίνι-Ουκρανίας». Όμως, δεν αναφέρθηκε στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε  το 2014. 

Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν για τον έλεγχο της Μαριούπολης, με τη μάχη να εστιάζει κυρίως στο εργοστάσιο Azovstal, όπου παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις μαζί με κάποιους αμάχους. 

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Ρωσίας στους δύο μήνες του πολέμου και θα έδινε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κάτι να γιορτάσει την 9 Μαΐου, την Ημέρα Νίκης της Ρωσίας, που σηματοδοτεί τη νίκη των Σοβιετικών επί των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όμως, ο Ζελένσκι είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρήσει η Ρωσία τα εδάφη που κατέλαβε μετά την εισβολή. 

«Για να σταματήσει ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, το βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ανάκτηση της κατάστασης της 23ης Φεβρουαρίου», είπε, αναφερόμενος στην ημέρα πριν την έναρξης της εισβολής. 

Όταν ερωτήθηκε για την επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ζελένσκι είπε: «Παρότι έχουν καταστρέψει όλες μας τις γέφυρες, νομίζω ότι μεταφορικά, όλες οι γέφυρες δεν έχουν καταστραφεί». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει για τη «συντέλεια» του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News