Είναι πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Αναλυτές προβλέπουν τι θα μπορούσε να συμβεί
Η ρητορική μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχει γίνει ιδιαίτερα επιθετική αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχίες για άμεση αντιπαράθεση των δύο πλευρών.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο ευρωπαϊκές χώρες και έχει προειδοποιήσει τη Δύση αρκετές φορές ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι πολύ «πραγματικός».
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε «αστραπιαία» απάντηση από τη Μόσχα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην δοκιμάσει την υπομονή του.
Από την πλευρά τους, οι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τη ρωσική την «ψεύτικη» αλλά «επικίνδυνη» ρητορική πυρηνικού πολέμου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καλεί τους Δυτικούς συμμάχους να «διπλασιάσουν» την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Στρατηγικοί αναλυτές του CNBC αναφέρουν κάποια σενάρια μίας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Πυρηνική επίθεση;
Ο Πούτιν φαίνεται να «παίζει» με την αποστροφή του κινδύνου στη Δύση με τους στρατηγικούς αναλυτές να θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου.
«Πιστεύω ότι είναι εκτός του πεδίου των πιθανοτήτων αυτή τη στιγμή ένας πυρηνικός πόλεμος ή ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος που θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο Σάμιουελ Ραμάνι, γεωπολιτικός αναλυτής και συνεργάτης στο Royal United Services Institute.
«Εάν υπάρχει κάποια περαιτέρω διάχυση του κινδύνου αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι η Μολδαβία ενδεχομένως να είναι η περισσότερο ευάλωτη σε μία εισβολή», είπε.
Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να κάνει διπλωματική χρήση του «πυρηνικού κινδύνου» ως μέσο αποτροπής της Δύσης στο να ακολουθήσει πολιτικές ασφαλείας που δεν της αρέσουν, με κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής που έχει ως στόχο να αποτρέψει τα μέλη του ΝΑΤΟ στο να παραδώσουν βαριά όπλα στην Ουκρανία .
Στιγμή κινδύνου
Ωστόσο, ο Ραμάνι σημειώνει ότι η απειλή που θέτει η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει πιο έντονη εάν αισθανόταν ταπεινωμένη στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, πιθανές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία γύρω στις 9 Μαΐου θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο κίνδυνο. Αυτή είναι η «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας – η επέτειος της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι απειλές για πυρηνικές επιθέσεις είναι μέρος του «παιχνιδιού» του Πούτιν, δήλωσε ο Γουίλιαμ Αλμπέρκε, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των όπλων στο think tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Ο Πούτιν απολαμβάνει να χρησιμοποιεί κινδύνους και έχει πολύ μεγαλύτερη όρεξη για ρίσκο σε σύγκριση με τη Δύση. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το παλαιό μοτίβο δράσης «αν σε τρομοκρατήσω αρκετά, θα κάνεις πίσω»», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε τελική ανάλυση, εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ακόμη και εάν κάνει ένα χτύπημα επίδειξης, αυτό θα μετέτρεπε τη Ρωσία σε παγκόσμιο παρία», είπε ο Αλμπέρκε. Δίδει δε την εξής συμβουλή στους δυτικούς ηγέτες: «Απλώς πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τον κίνδυνο και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην δείξουμε πανικό όταν κάνει κάτι που δεν περιμέναμε».
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα υπάρξει άμεση αντιπαράθεση, δήλωσε και ο Λίβιου Χόροβιτζ, ερευνητής πυρηνικής πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.
«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν επανειλημμένως πει ότι δεν ενδιαφέρονται να κλιμακώσουν αυτή τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία και δεν βλέπω κάτι που να υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα πολεμήσουν στην Ουκρανία σύντομα».
Στην περίπτωση που ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος, «οι συνολικές συμβατικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ ξεπερνούν αυτές της Ρωσίας», σημείωσε. Αυτό που είναι σημαντικό ωστόσο τώρα είναι ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις», βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν τυχαίο και δυνητικά καταστροφικό πόλεμο, είπε χαρακτηριστικά.
Οικονομικός πόλεμος
Πράγματι, οι οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με τη μορφή περισσότερων κυρώσεων στις επιχειρήσεις, τους βασικούς τομείς και τους αξιωματούχους της που προσκεινται στο περιβάλλον του Πούτιν. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 στο βασικό του σενάριο ή κατά 12,4% στο ακραίο σενάριο.
Ενώ μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης παραμένει απίθανη, ένας στενός παρατηρητής της Ρωσίας είπε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να εμποτίσουν τους πληθυσμούς τους με μια «πολεμική νοοτροπία» για να τους προετοιμάσουν για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθώς συνεχίζονται οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο. Αυτά περιλαμβάνουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και αγαθών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου, γιατί κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι μια λογική κίνηση και από τις δύο πλευρές που δυσκολεύονται πολύ να πολεμήσουν η μια την άλλη με άμεσο τρόπο λόγω των κινδύνων πυρηνικής κλιμάκωσης», αναφέρει ο Μαξιμίλιαν Χες, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.
«Αν δεν πάρουμε αυτήν την πολεμική νοοτροπία και δεν την εφαρμόσουμε στον οικονομικό πόλεμο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον Πούτιν να κερδίσει και να έχει επιτυχίες εκεί», είπε ο Χες.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Σκέφτεται να συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό
Φυσικό αέριο: Πώς θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News