Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού
Η ανακάλυψη μίας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που κάνει τον ιό να μεταδίδεται ταχύτερα, στη Βρετανία έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους σε όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (η Ελλάδα επιβάλλει καραντίνα 7 ημερών) και ο μηχανισμός κρίσεων της Ε.Ε. πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για το θέμα. Και την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα λειτουργήσουν πάνω στη μετάλλαξη του ιού. Όμως, σε αυτό το στάδιο υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτή η μετάλλαξη;
Πρώτον, γιατί αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες εκδοχές του ιού.
Δεύτερον, γιατί η μετάλλαξη επηρεάζει μέρη του ιού που ενδεχομένως να είναι σημαντικά.
Τρίτον γιατί φαίνεται να κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.
Πόσο γρηγορότερα μεταδίδεται αυτός ο ιός;
Η μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο. Το Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων στο Λονδίνο προέρχονταν από αυτή τη μετάλλαξη. Στα μέσα του Δεκεμβρίου, η αναλογία έφτασε στα δύο τρίτα των κρουσμάτων. Επομένως, η μετάλλαξη αυτή έγινε κυρίαρχη αρκετά γρήγορα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη ενδεχομένως να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική και ίσως να αυξάνει το δείκτη R κατά 0,4. Όμως οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ακόμα.
Μέχρι πού έχει φτάσει η μετάλλαξη;
Η μετάλλαξη είτε εμφανίστηκε σε ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο ή «εισήχθη» στη χώρα από το εξωτερικό. Σήμερα εντοπίζεται κυρίως στο Λονδίνο, τη Νοτιοανατολική και την Ανατολική Αγγλία. Στην υπόλοιπη χώρα, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού είναι πιο περιορισμένα.
Επίσης, κρούσματα έχουν βρεθεί στη Δανία και την Αυστραλία (με προέλευση από την Αγγλία) καθώς και στην Ολλανδία.
Παρόμοια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Ν. Αφρική, αλλά δεν φαίνεται να είναι η ίδια.
Έχει ξανασυμβεί αυτό;
Ναι. Ο ιός που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που βρίσκεται σήμερα στα περισσότερα σημεία του κόσμου.
Η μετάλλαξη D614G εμφανίστηκε στην Ευρώπη το Φεβρουάριο και έγινε η κυρίαρχη μορφή το ιού. Μία άλλη, που ονομάζεται A222V, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω εκείνων που έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ισπανία.
Από πού προήλθε;
Ο ιός είναι ασυνήθιστα πολύ μεταλλαγμένος. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι εμφανίστηκε σε ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν μπορούσε να τον νικήσει. Αντ΄ αυτού, το σώμα του έγινε το κατάλληλο έδαφος για να μεταλλαχθεί ο ιός.
Είναι αυτός ο ιός πιο θανατηφόρος;
Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, αν και οι επιστήμονες θα το μελετήσουν. Όμως, η αύξηση της μεταδοτικότητας από μόνη της είναι ικανή να ασκήσει πιέσεις στα νοσοκομεία, με αύξηση των εισαγωγών και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Θα λειτουργήσουν τα εμβόλια στη νέα μετάλλαξη;
Το πιθανότερο είναι πως ναι, τουλάχιστον για την ώρα. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε διαφορετικά μέρη του ιού, επομένως εκτιμάται ότι θα δουλέψουν ακόμα και εάν κάποια σημεία του έχουν μεταλλαχθεί. Όμως, αν οι μεταλλάξεις αυξηθούν, τότε οι επιστήμονες θα αρχίσουν να ανησυχούν.
Εάν ο ιός αρχίσει να ξεφεύγει από τα εμβόλια, τότε αυτά θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται συχνά, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα εμβόλια του κορωνοϊού είναι εύκολο να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News