Πίεση στον Σολτς για εμπάργκο σε ρωσικό αέριο και πετρέλαιο
Υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση βρίσκεται μέρα με τη μέρα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με τις φωνές υπέρ της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αυξάνονται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά το ταξίδι του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας,ο Σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών του γερμανικού κοινοβουλίου Μίχαελ Ροτ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης διακοπής των εισαγωγων ρωσικού πετρελαίου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF απευθύνει έκκληση για τη σύσταση διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα θέσει τέρμα στην εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας. «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου. Στόχος του είναι ο αφανισμός της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άντον Χόφραιτερ από τους Πρασίνους, ο οποίος ταξίδεψε επίσης στο Λβιβ, τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο και για το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θεωρεί εφικτό και διαχειρίσιμο. «Τουλάχιστον όμως αναμένω από την ομοσπονδιακή κυβερνηση ένα άμεσο εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και το ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.
«Το εμπόριο ορυκτών καυσίμων δεν φέρνει ειρήνη»
Η πίεση όμως προς τον Σολτς αυξάνεται και εντός της κοινωνίας, με εκπροσώπους του περιβαλλοντικού κινήματος Fridays For Future από τη Γερμανία και την Ουκρανία να απευθύνουν έκκληση για επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία. «Ζητούμε την ταχεία επιβολή εμπάργκο για το ρωσικό φυσικο αέριο και πετρέλαιο, για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την αποδυνάμωση του Πούτιν» αναφέρουν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι ακτιβίστριες Λουίζα Νοϊμπάουερ και Ιλιέρ Ελ Κόρτμπι από την Ουκρανία.
«Γνωρίζουμε ότι ένα εμπάργκο συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση για την οικονομία, αλλά δεν συγκρίνεται με τα δεινά της Ουκρανίας. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και να παρακολoυθούμε απλώς τι συμβαίνει» δηλώνουν εμφατικά, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης και της Ουκρανίας είναι συνυφασμένο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το εμπόριο ορυκτών καυσίμων δεν φέρνει ειρήνη στις μέρες μας. Το αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία καθημερινά».
Τι θα γίνει με την αποστολή βαρέως οπλισμού
Την ίδια ώρα εκτός από το θέμα του εμπάργκο, αυξάνονται οι πιέσεις προς την γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά τον Όλαφ Σολτς και για αλλαγή στάσης στο θέμα της αποστολής βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, με πολλούς βουλευτές να εκτιμούν ότι οι συνθηκες έχουν πλέον ωριμάσει.
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, η οποία επίσης συμμετείχε στην αποστολή στην Ουκρανία, συνεχίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις της υπέρ της παροχής περαιτέρω ολπισμού στην Ουκρανία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Rheinische Post: «Ένα κράτος που δέχεται επίθεση έχει το δικαίωμα να αμυνθεί. Αν συνδράμουμε στην άμυνα ενός κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια παράνομη εισβολή από το εξωτερικό, δεν γινόμαστε μέρος του πολέμου. Είναι διαφορετικό από μια ενεργή παρέμβαση στον πόλεμο. Σε περίπτωση πχ. ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με συμμετοχή του γερμανικού, ιταλικού ή γαλλικού στρατού, τότε θα έπρεπε να καταρρίπτουμε ρωσικά αεροπλάνα. Αυτό θα ήταν η αρχή της συμμετοχής στον πόλεμο».
Η ίδια επιρρίπτει επίσης στην καγκελαρία, αδυναμία συντονισμού μιας κοινής γραμμής πλεύσης για όλα τα εμπλεκόμενα γερμανικά υπουργεία, λέγοντας ότι προς το παρόν φαίνεται ότι ο καθένας πράττει ό,τι νομίζει σωστό απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News