Κόσμος Δευτέρα 4/04/2022, 14:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις για εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα

Ρωσία: Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις για εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα

Σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου φαίνεται πως οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις εικόνες φρίκης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την ουκρανική πόλη Μπούκα.

Σε δήλωση εκ μέρους των 27 κρατών-μελών του μπλοκ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγόρησε τους Ρώσους εισβολείς για τις «τρομακτικές εικόνες μεγάλου αριθμού νεκρών αμάχων», προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα εργαστεί για επιπλέον κυρώσεις «κατεπειγόντως».

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, οι οποίες έγιναν ενώ είχαν πλήρη έλεγχο της περιοχής. Οι σφαγές στην πόλη Μπούκα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις θα χαραχτούν στη λίστα με τις φρικαλεότητες που έχουν γίνει επί ουκρανικού εδάφους» αναφέρει ο Μπορέλ.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε υπέρ ενός νέου γύρου κυρώσεων, ειδικά με στόχο τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέταζε ήδη την αυστηροποίηση των ισχυόντων μέτρων για να κλείσουν τυχόν «τρύπες». Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονταν ήταν οι έλεγχοι εξαγωγών τεχνολογικών προϊόντων, η πλήρης επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και η επέκταση της λίστας με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο νέος γύρος ευρωπαϊκών κυρώσεων θα είναι έτοιμος το νωρίτερο την Τετάρτη.

Πάντως, κάποιες κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και θέλουν το μπλοκ να συζητήσει ένα νέο, ισχυρότερο πακέτο κυρώσων, το οποίο θα στοχοποιεί τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας πρότεινε ευρωπαϊκό μπλόκο στις βίζες σε Ρώσους πολίτες. Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει ένας πέμπτος γύρος «ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων».

Ωστόσο, η Γερμανία και μερικές άλλες χώρες που βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλες σημαντικές βιομηχανίες.

Από τη στιγμή που για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία, όσο δεν αλλάζει η στάση αυτών των χωρών οι τομείς αυτοί θα μένουν στο απυρόβλητο. 

Πάντως, μετά τη σφαγή στη Μπούκα, το κλίμα ενδέχεται να αλλάξει: η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν «επιπλέον μέτρα» κατά της Ρωσίας, χωρίς να έχει μπει σε λεπτομέρειες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε μάλιστα χθες ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα. Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας περιορίστηκε να πει ότι η χώρα του προσπαθεί να σταματήσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία όσο το δυνατόν συντομότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Θηριωδία με εκατοντάδες νεκρούς στη Μπούκα

Κρεμλίνο: Αδύνατον να απομονωθεί η Ρωσία με τις κυρώσεις

Σολτς: Προς νέες δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News