Κόσμος Πέμπτη 24/03/2022, 14:32
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία

Έτοιμες για το ενδεχόμενο πυρηνικού ή βιολογικού χτυπήματος από τη Ρωσία είναι οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και ένα μήνα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomerg ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εργάζονται για την προετοιμασία και την αναχαίτιση όπλων μαζικής καταστροφής που ενδεχομένως χρησιμοποιήσει η Μόσχα, καθώς και για την παροχή ιατρικής και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος.

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο της σημερινής συνόδου των G7 αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη του θα προειδοποιήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των G7 θα επαναλάβουν, επίσης, τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις «αυστηρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και θα ζητήσουν και από άλλες χώρες να πράξουν ομοίως.

«Προτρέπουμε όλες τις χώρες να μη δώσουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία, επιτρέποντας της έτσι να συνεχίσει τη βιαιότητά της απέναντι στην Ουκρανία» αναφέρεται στο προσχέδιο της συνόδου των G7 που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για επεισόδια με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια ανησυχία ότι ο Πούτιν θα καταφύγει σε τέτοια ακραία μέτρα, ενώ ο στρατός του συναντάει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αντίσταση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε χτες ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» ο Ρώσος πρόεδρος να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Από την άλλη, ο σύμβουλος ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε ότι η χώρα του δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τα επόμενα σχέδια του Πούτιν.

«Δεν έχουμε δει στοιχεία που να αλλάζει τη στάση μας – ειδικά όσον αφορά στα πυρηνικά – αλλά είναι φυσικά κάτι που θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, καθώς και με τους Ρώσους με τους οποίους βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία» ανέφερε ο Σάλιβαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία: Σε διαδηλώσεις καλεί ο Ζελένσκι

ΝΑΤΟ: Έγκλημα πολέμου, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία

Χάπια ιωδίου καλίου κατά της ραδιενέργειας: Αύξηση 100 φορές στη ζήτηση και 100% στην τιμή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News