Κόσμος Σάββατο 12/03/2022, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Φέργκιουσον: «Τρομερό λάθος να πιστέψουμε ότι οι κυρώσεις θα σταματήσουν τον Πούτιν»

Φέργκιουσον: «Τρομερό λάθος να πιστέψουμε ότι οι κυρώσεις θα σταματήσουν τον Πούτιν»

Η στρατηγική του να κάθεσαι και να περιμένεις να σταματήσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων είναι «τρομερό λάθος», σύμφωνα με τον Νιλ Φέργκιουσον, ιστορικός και κορυφαίος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hoover στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική», είπε.

Η ουκρανική αντίσταση δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη και οι κυρώσεις από τη Δύση δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη Ρωσία εγκαίρως, τόνισε.

Οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κυρώσεις και «πολύ καθυστερημένες παραδόσεις όπλων» στην Ουκρανία, συνεχίζει ο Φέργκιουσον, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του ότι όσοι μάχονται για την Ουκρανία δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα για πολύ.

Αν και οι Ρώσοι έχουν περισσότερες απώλειες από ό,τι ανέμεναν, εξακολουθούν να «προχωρούν σταθερά». «Η υπόθεση ότι αυτό θα καθυστερήσει, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να μείνουν πίσω και να παρακολουθούν τις οικονομικές κυρώσεις να επιτελούν το σκοπό τους μπορεί να είναι πολύ εσφαλμένη», είπε ο Φέργκιουσον.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ουκρανία αντέχει, και αυτό που φοβάμαι είναι σταθερά χειρότερα νέα από την Ουκρανία με κατάρρευση κάθε άμυνας. Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν αρκετά γρήγορα για να αποτραπεί μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Θα καθόμαστε λοιπόν να λάμε τι καλά οι κυρώσεις έχουν βλάψει τη Ρωσία τη στιγμή που αυτό δεν θα έχει σημασία για τον Πούτιν γιατί θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη. Αυτό για μένα είναι το εφιαλτικό σενάριο», τόνισε. Για το λόγο αυτό, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν στην υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας χωρίς να την κλιμακώσουν σε έναν πλήρη πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Άννα Οχάνιαν του Carnegie Endownement for International Peace (CEIP).

«Ενώ οι κυρώσεις θα αρχίσουν να δείχνουν τα δόντια τους – θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του Πούτιν στην πορεία – στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές ως μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει η βία», δήλωσε η Οχάνιαν.

Ο Φέργκιουσον εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εάν το Κίεβο είναι πρόθυμο να αποδεχθεί την ουδετερότητα και να αποσύρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι.

Επισήμανε μια πρόταση του 2014 που δημοσίευσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, παρουσιάζοντας την ιδέα ότι η Ουκρανία είναι μια ουδέτερη χώρα αντί να προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι ανοιχτός σε αυτή την ιδέα, η οποία είναι μια σημαντική αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας στο πλαίσιο της προσπάθειας να σώσει τη χώρα του από περαιτέρω καταστροφή», είπε.

 

moneyreviev.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Η «κερκόπορτα» των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ευρώπη

Ο 2ος πιο πλούσιος άνδρας της Ρωσίας επικρίνει τον Πούτιν: «Μην μας πας πίσω στο 1917»

Τσουγκ: Το ήσυχο χωριό της Ελβετίας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News