Κόσμος Παρασκευή 11/03/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια

OHE: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πληρώνουν το «υψηλότερο τίμημα» κατά τη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων όπως αυτή στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΟΗΕ για τις γυναίκες.

Η Σίμα Μπαχούς, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2021 έγινε επικεφαλής του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών που είναι αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, είπε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική και έμφυλη βία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, καθώς και στην απώλεια πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, τροφή, νερό και αποχέτευση.

«Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες δεν είναι μόνο θύματα κρίσης, αλλά μπορούν να μεταφέρουν επίσης τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και τα έθνη τους, από τις δυσκολίες στη σταθερότητα, αν τους δώσουμε τον χώρο να το κάνουν», είπε η Μπαχούς.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες σε κρίση αλλά και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε κρίση, επειδή ενδυναμώνοντας τις γυναίκες από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι το επίπεδο της οικογένειας, να παίξουν τον ηγετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν και αν τους δώσουμε πρόσβαση , αν τους δώσουμε πόρους, αν τις στηρίξουμε και αν τους δείξουμε αλληλεγγύη, είναι ικανές πάντα να ηγούνται και να φέρνουν την ελπίδα στα σπίτια τους, στις κοινότητές τους και στις χώρες τους».

Τα σχόλια της Μπαχούς λαμβάνουν χώρα αφότου η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι από τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά που διατρέχουν δυσανάλογο κίνδυνο εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της εμπορίας.

Σύμφωνα με την ομάδα βοήθειας, περίπου 80.000 γυναίκες θα γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες στην Ουκρανία – πολλές από τις οποίες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, εάν η σύγκρουση συνεχίσει να διαταράσσει τις βασικές υπηρεσίες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News