Κυβερνοεπιθέσεις: Σχεδόν το 90% παγκοσμίως στοχεύουν τη Ρωσία ή την Ουκρανία
Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε μάχες που διεξάγονται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και στον ψηφιακό κόσμο. Ενώ οι Ρώσοι χάκερ έχουν μακρά ιστορία κυβερνοεπιθέσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, πολλοί χάκερ και χάκερ με λευκά καπέλα παγκοσμίως στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και βοηθούν στη μάχη στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα της ομάδας Atlas VPN, το 89% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως στοχεύουν τη Ρωσία και την Ουκρανία. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός κυβερνοεπιθέσεων στρέφεται σε επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις Distributed Denial-of-Service (DDoS) αποτελούσαν το 90% όλων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Οι κυβερνοεγκληματίες εξαπέλυσαν το 70% των κυβερνοεπιθέσεων στη Ρωσία. Συνολικά 5 δισεκατομμύρια επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία στις 5 Μαρτίου. Οι χάκερ των Anonymous κήρυξαν πλήρη κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη διαρρεύσει δεδομένα κρατικών υπαλλήλων και έχουν παραβιάσει ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.
Οι παράγοντες απειλών στόχευσαν την Ουκρανία στο 19% των κυβερνοεπιθέσεων. Λίγες μέρες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ρώσοι χάκερ κατέρριψαν τις ιστοσελίδες του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και των δύο μεγαλύτερων τραπεζών με επιθέσεις DDoS.
Οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τις ΗΠΑ αποτελούσαν το 5% όλων των απειλών παγκοσμίως.
Ο αναλυτής κυβερνοασφάλειας στο Atlas VPN Vilius Kardelis μοιράζεται τις σκέψεις του για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας και της Ουκρανίας:
«Ο κυβερνοπόλεμος γίνεται πραγματικότητα καθώς οι επιθέσεις χρησιμοποιούνται για να διαταράξουν βασικές υπηρεσίες. Οι χάκερ ανέλαβαν τον έλεγχο τραπεζικών, κυβερνητικών, στρατιωτικών ιστοσελίδων, ακόμη και τηλεοπτικών καναλιών για να βλάψουν τις συνήθεις λειτουργίες αυτών των οντοτήτων. Οι μάχες στον ψηφιακό κόσμο μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επικοινωνίες και τη διανομή προπαγάνδας και στις δύο πλευρές».
Οι επιθέσεις Distributed Denial-of-Service (DDoS) ήταν οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες απειλές. Πρόκειται για επιθέσεις που προκαλούν διακοπή της υπηρεσίας των θυμάτων «πλημμυρίζοντας» την υποδομή πληροφορικής με περισσότερα αιτήματα ανά δευτερόλεπτο από όσα μπορεί να επεξεργαστεί το σύστημα. Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν το 90% όλων των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως.
Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ξεχωρίζει όταν εξετάζουμε τους κλάδους που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις. Οι τράπεζες και άλλες εταιρείες διεκπεραίωσης πληρωμών υπέστησαν το 72% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως.
Οι κυβερνοεγκληματίες επέλεξαν τον επιχειρηματικό κλάδο ως στόχο τους στο 21% των επιθέσεων. Ο τομέας της πληροφορικής και της πληροφορικής υπέστη το 2% των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως. Όλες οι άλλες βιομηχανίες αντιπροσώπευαν το 5% των επιθέσεων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Έπεσε το site του Κρεμλίνου – Ο παράλληλος πόλεμος του διαδικτύου
Ουκρανία: Κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδες της κυβέρνησης και τραπεζών
«Τυφλό σημείο» η κυβερνοασφάλεια για πολλές εταιρείες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News