Κόσμος Κυριακή 6/03/2022, 20:09
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης, σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Ουκρανία: Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης, σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο

(upd) Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες – εδώ και μέρες η πόλη έχει αποκοπεί από τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό.

Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επαφές με Μακρόν και Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο».

Ο Ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι απέκρουσε επιτυχώς τις Ρωσικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου και συγκρατεί τους Ρώσους στα ανατολικά. Σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο σε τρία μέλη μιας οικογένειας που προσπαθούσαν να εκκενώσουν την περιοχή. Τραγική η κατάσταση στην Ιρπίν. 

Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στο Μικολάϊβ, επιβραδύνοντας την προέλασή προς το βασικό νότιο λιμάνι της Οδησσού. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βιννίτσια, στα δυτικά της χώρας.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε ο ΟΗΕ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη της εισβολής. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια βρίσκεται υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα

Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες του AFP. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες.

  • Στα ανατολικά

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί. Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

  • Στο Κίεβο και τον βορρά

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

  • Στο νότο

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

  • Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

  • Θύματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News