Κόσμος Παρασκευή 28/01/2022, 17:19
ΚΟΣΜΟΣ

Η κινηματογραφική ληστεία των 15 λεπτών – Στη δικαιοσύνη σήμερα οι 6 ύποπτοι

Η κινηματογραφική ληστεία των 15 λεπτών – Στη δικαιοσύνη σήμερα οι 6 ύποπτοι

Χρειάστηκαν εννιά δυνατά χτυπήματα για να ανοίξει το ιστορικό μουσείο Green Vault που βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Δρέσδης. Όταν εν τέλει έσπασε το γυαλί της προθήκης με τα κοσμήματα, οι δύο ληστές πήραν 21 πολύτιμα και στολισμένα με διαμάντια αντικείμενα και εξαφανίστηκαν.

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 2019, όταν μέσα σε λίγα λεπτά εξαφανίστηκαν κάποια από τα πιο εμβληματικά και πολύτιμα κοσμήματα του κόσμου. Σήμερα, οι έξι άνδρες, που έφεραν σε πέρας μία από τις μεγαλύτερες ληστείες κοσμημάτων στην ιστορία, βρίσκονται ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών.

Παρόλα αυτά, τα κλεμμένα αντικείμενα, που φέρουν 4.300 διαμάντια, παραμένουν ακόμη άφαντα. Η αξία τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 113 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εισαγγελίας της Δρέσδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα κλεμμένα αντικείμενα κατασκευάστηκαν όσο ο Φρεδερίκος Αύγουστος Ι της Σαξονίας ήταν στην εξουσία.

Μεταξύ των αντικειμένων συγκαταλέγεται ένα κούμπωμα καπέλου με 15 μεγάλα και τουλάχιστον 100 μικρά διαμάντια, ένα σπαθί 96 εκατοστών και ένα θηκάρι, που μαζί φέρουν τουλάχιστον 800 διαμάντια.

Εκτός όμως από τα αντικείμενα που εκλάπησαν, εντυπωσιακή ήταν και η μαεστρία της ληστείας. Το πρώτο βήμα ήταν η αγορά ενός αυτοκινήτου από την πόλη Magdeburg, περίπου 230 χιλιόμετρα από την περιοχή της Δρέσδης, το οποίο οι ληστές έβαψαν σε διαφορετικό χρώμα.

Επίσης, μερικές ημέρες πριν τη ληστεία, αφαίρεσαν τις προστατευτικές μπάρες στο παράθυρο από το οποίο εισήλθαν. Συγκεκριμένα, για να μην κινήσουν υποψίες, οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι ληστές έκοψαν τις μπάρες και στη συνέχεια τις κόλλησαν προσωρινά με κόλλα.

Η κινηματογραφική ληστεία των 15 λεπτών – Στη δικαιοσύνη σήμερα οι 6 ύποπτοι-1

Το κάστρο της Δρέσδης (φωτ. shutterstock)

Τα 15 κρίσιμα λεπτά

To συγκεκριμένο παράθυρο όμως δεν ήταν εμφανές από τις κάμερες ασφαλείας, ενώ ο συναγερμός που θα έπρεπε να χτυπήσει, δεν χτύπησε ποτέ. Συγκεκριμένα, μία μέρα πριν τη ληστεία, ο συγκεκριμένος συναγερμός χτύπησε και οι φύλακες δεν μπόρεσαν να τον ενεργοποιήσουν ξανά.
Στις 25 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 4:55 το πρωί, ξέσπασε φωτιά σε κουτί ηλεκτροδότησης κοντά στο Green Vault, προκαλώντας blackout σε όλη την περιοχή. Έπειτα από 2 λεπτά, κάμερες ασφαλείας δέιχνουν δύο ληστές να μπαίνουν στην αίθουσα των κοσμημάτων και ένας από αυτούς χρησιμοποιεί τσεκούρι για να σπάσει την προθήκη. Δύο λεπτά μετά η αστυνομία ενημερώνεται για ληστεία στο μουσείο. Το πρώτο περιπολικό φεύγει μετά από 5 λεπτά και ακολουθούν ακόμη 18 αυτοκίνητα περιπολίας. Ένα λεπτό έπειτα όμως, καταγράφεται ύποπτο όχημα να κινείται μακριά από το μουσείο, ενώ μετά από 5 λεπτά σημειώνεται πυρκαγιά σε κοντινό υπόγειο γκαράζ.

Ο εντοπισμός των 6 υπόπτων έγινε με πολύμηνη συνεργασία της Interpol και της αστυνομίας της Δρέσδης. Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά σήμερα στο αρμόδιο δικαστήριο.

Η κινηματογραφική ληστεία των 15 λεπτών – Στη δικαιοσύνη σήμερα οι 6 ύποπτοι-2

Η αίθουσα των κοσμημάτων ανοιχτή, αλλά και άδεια, μετά τη ληστεία. (φωτ. AP)

Πηγή: CNN

Διαβάστε επίσης:

Το ρολόι των 30 εκατ. δολαρίων: Η ιστορία της εκτέλεσης και η θρυλική ληστεία

Η πραγματική «Συμμορία των 11» και πώς έκαναν το -σχεδόν- τέλειο έγκλημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News