Κόσμος Δευτέρα 24/01/2022, 18:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Είναι σωστό να ερωτάται η φυλή σε αίτηση πανεπιστημίου;

Το ανώτατο δικαστήριο θα εξετάσει την άρση της ιστορικής απόφασης

ΗΠΑ: Είναι σωστό να ερωτάται η φυλή σε αίτηση πανεπιστημίου;

Σε περίπτωση που έχετε στείλει αιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού – ή ακόμη και να μην το έχετε κάνει – μπορεί να σας έχει ξενίσει το γεγονός ότι πολλές φορές απαιτείται να δηλώσετε τη θρησκεία σας, την εκπαίδευση των γονιών σας, τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις, την εθνικότητα και τη φυλή σας. Ο λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι ερωτήσεις, είναι για την δημιουργία μίας ποικιλόμορφης φοιτητικής ομάδας.

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ πρόκειται ωστόσο να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης των ερωτήσεων σχετικά με την φυλή, τις οποίες λαμβάνουν υπόψιν στις αιτήσεις κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ αυτών το Harvard και το University of North Carolina. Με την εξέταση της υπόθεσης ενδέχεται να ανατρεπεί η απόφαση – ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει την εκτίμηση της εθνικής προέλευσης ως κριτήριο για την αποδοχή φοιτητών. Η απόφαση αυτή έχει ευνοήσει ιδίως μαύρους και Λατινοαμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι αποκτούν κατά τον τρόπο αυτόν ευκολότερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Όσοι διαφωνούν με την απόφαση, υποστηρίζουν ότι είναι ανήθικη και δεν ταιριάζει στην νοοτροπία της εποχής, αντιθέτως όσοι συμφωνούν δηλώνουν πως τέτοιου είδους στοιχεία είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία φοιτητικών ομάδων με άτομα διαφορετικού ιστορικού και υψηλού επιπέδου.

«H εξέταση της φυλής μεταξύ άλλων παραγόντων στην απόφαση αποδοχής δημιουργεί ένα πιο ποικιλόμορφο φοιτητικό σώμα, το οποίο ενισχύσει το περιβάλλον εκπαίδευσης για όλους», τόνισε ο Lawrence Bacow, πρόεδρος του πανεπιστημίου Harvard. Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι η επανεξέταση του κριτηρίου θέτει σε κίνδυνο μία απόφαση 40 ετών, η οποία δίνει στα πανεπιστήμια την ελευθερία και την ευελιξία δημιουργίας ενός ποικιλόμορφου φοιτητικού περιβάλλοντος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία ΕΚΠΑ – Harvard με θέμα τις μεταναστευτικές και προσφυγικές σπουδές

Βήματα μπροστά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News