Κόσμος Πέμπτη 23/12/2021, 19:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Πότε θα τελειώσει η πανδημία;

ΠΟΥ: Πότε θα τελειώσει η πανδημία;

«Το 2022 αναμένεται να είναι το τέλος της πανδημίας του 2022», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tendros Ghebreyesus στην τελευταία ενημέρωση για το 2021 σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο ίδιος δικαιολόγησε την πρόβλεψή του επισημαίνοντας ότι όντας πλέον αντιμέτωποι δύο χρόνια με την κατάσταση «ξέρουμε τον ιό πολύ καλά και έχουμε όλα τα εργαλεία (να τον αντιμετωπίσουμε)».

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ΠΟΥ, οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετές για την προστασία ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού. Παράλληλα επαρκούν για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στους ευάλωτους πληθυσμούς μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, κατά τον ίδιο, είναι η αποδοτική και δίκαιη εφαρμογή των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Εάν δεν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τελειώσουμε αυτή την πανδημία», τόνισε ο Tendros Ghebreyesus.

«Η ανησυχία μου είναι εάν έχουμε την αντοχή να την τελειώσουμε», δήλωσε από την πλευρά της η Maria Van Kerkhove υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ. Ωστόσο, υπογράμμισε η ίδια «πιστεύω ότι μπορούμε».

Μετάλλαξη Όμικρον

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να ερευνά εάν η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή όσο οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού, μεταξύ αυτών και η Δέλτα. Η Van Kerkhove επεσήμανε ότι τα σχετικά στοιχεία είναι ακόμη «αβέβαια».

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζουν εμβόλια ειδικά για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, ο Mike Ryan, στέλεχος του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα εμβόλια αυτά ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά έναντι των άλλων παραλλαγών του ιού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Mη εφικτός ο εμβολιασμός του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022

ΠΟΥ: Πρωτοφανής ταχύτητα μετάδοσης της Όμικρον – Καμία έκπτωση στα μέτρα προστασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News