Κόσμος Κυριακή 19/12/2021, 20:21
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κανένα lockdown πριν από τα Χριστούγεννα

Γερμανία: Κανένα lockdown πριν από τα Χριστούγεννα

Κάθε ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί lockdown στη Γερμανία πριν από τα Χριστούγεννα, απέκλεισε ο υπουργός Υγείας της χώρας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το πέμπτο κύμα της πανδημίας δεν μπορεί πλέον να ανακοπεί και υπέδειξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως τον μόνο τρόπο για να σταματήσει η πανδημία.

«Δεν θα υπάρξει lockdown πριν από τα Χριστούγεννα. Αλλά θα έχουμε ένα πέμπτο κύμα, έχουμε ξεπεράσει τον κρίσιμο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον», δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αυτό το κύμα δεν μπορεί πλέον να σταματήσει τελείως».

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Λάουτερμπαχ επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει «σκληρό lockdown» ούτε μετά τις διακοπές. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, το Βερολίνο από τις αρχές του μήνα έχει απαγορεύσει στους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται στις δευτερεύουσας σημασίας εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της 17ης Δεκεμβρίου, περί του 70% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στους πολίτες τι θα επιτρέπεται και τι όχι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δίχως όμως να διευκρινίσει ποια μέτρα είναι υπό συζήτηση.

Το συμβούλιο επιστημόνων της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι είναι απαραίτητο να περιοριστούν περαιτέρω οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Δεδομένου του πόσο γρήγορα και ευρέως διασκορπίζεται η μετάλλαξη Όμικρον -με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε 2 με 4 ημέρες στη Γερμανία επί του παρόντος- προβλέπεται να υπάρξει σημαντική υπερφόρτωση στα νοσοκομεία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου.

Ο Λάουτερμπαχ επανέλαβε την έκκλησή του να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη συνέντευξη στο ARD, ένα μέτρο το οποίο το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει στις αρχές του επόμενου έτους και την οποία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι το υποστηρίζει.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε εάν κλείσουμε τα κενά στον εμβολιασμό με τα υποχρεωτικά εμβόλια. Αυτή είναι η ξεκάθαρη πεποίθησή μου», κατέληξε ο Λάουτερμπαχ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News