Κόσμος Τρίτη 14/12/2021, 16:15
ΚΟΣΜΟΣ

Χάπι Pfizer: Αποτελεσματικότητα 90% έναντι νοσηλείας και θανάτων

Χάπι Pfizer: Αποτελεσματικότητα 90% έναντι νοσηλείας και θανάτων

Αποτελεσματικότητα σχεδόν κατά 90% έναντι της νοσηλείας και των θανάτων από την Covid-19 δείχει η τελική ανάλυση για το χάπι της Pfizer. Επίσης, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 άτομα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν κλινικές έρευνες σε επιπλέον 1.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε στην ομάδα ασθενών που έλαβε το χάπι της Pfizer. Αντιθέτως, στην ομάδα που έλαβε το placebo, καταγράφηκαν 12 θάνατοι.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με την χορήγηση να ξεκινάει λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο χάπι, η θεραπεία θα πωληθεί ως Paxlovid.

Εμβόλιο

Νωρίτερα σήμερα, η Discovery, εταιρεία ασφάλισης υγείας της Νοτίου Αφρικής, δημοσίευσε στοιχεία για το εμβόλιο το οποίο (στις δύο δόσεις) παρέχει προστασία 70% έναντι της νοσηλείας από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η προστασία αυτή διατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε αυτούς που πάσχουν από μία σειρά από χρόνιες ασθένειες.

Πάντως, η προστασία έναντι σοβαρής νόσου που προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer με την Όμικρον είναι χαμηλότερη από εκείνη που προσέφερε το ίδιο εμβόλιο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα (95% και έπεφτε στο 85% έπειτα από έξι μήνες).

Η προστασία την οποία προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μόλυνσης είναι 33% για τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ ξεπερνούσε το 90% με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άλ. Μπουρλά: Ίσως χρειαστεί νωρίτερα η τέταρτη δόση

Αλ. Μπουρλά: Τα καλά και τα κακά νέα για την Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News