Κόσμος Παρασκευή 10/12/2021, 12:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Τι αποφάσισε δικαστήριο του Λονδίνου

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Μια σημαντική έφεση κέρδισε η Ουάσιγκτον στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, μια εξέλιξη η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, στις ΗΠΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αμερικανική έφεση, ακυρώνοντας την πρότερη απόφαση για απαγόρευση έκδοσης του Αυστραλού δημοσιογράφου στις ΗΠΑ. 

«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση» ανακοίνωσε ο δικαστής Timothy Holroyde, διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά παρείχε αναλυτικές εγγυήσεις προς τη Βρετανία σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Άσανζ. 

Στις 4 Ιανουαρίου του 2021, περιφερειακό δικαστήριο του Λονδίνου είχε απαγορεύσει προσωρινά την έκδοση, επικαλούμενο λόγους ψυχικής υγείας του κρατούμενου δημοσιογράφου. 

Ο 50χρονος κατηγορείται στις ΗΠΑ για μια σειρά εγκληματικών ενεργειών, ανάμεσα στις οποίες η κατασκοπεία και η παραβίαση απόρρητων πληροφοριών του αμερικανικού κράτους.

Η υπόθεση αφορά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τις πρακτικές του αμερικανικού στρατού στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. 

Από το 2012, ο Ασάνζ έχει βρει «καταφύγιο» στο Λονδίνο. Αρχικά βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, ενώ μετέπειτα συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News