Κόσμος Τετάρτη 1/12/2021, 21:22
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ – Θετικά τα πρώτα σημάδια

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ – Θετικά τα πρώτα σημάδια

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από τα CDC. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια και όπως επεσήμανε ο Δρ. Άντονι Φαουτσί, ο ασθενής είναι πλήρως εμβολιασμένος και επέστρεψε από ταξίδι στη Νότιο Αφρική.

Κατά τη σχετική ενημέρωση, ο ασθενής επέστρεψε στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στις 22 Νοεμβρίου και βγήκε θετικός στις 29 Νοεμβρίου.

«Ο ασθενής είναι σε καραντίνα και έχουν ενημερωθεί οι επαφές του, εκ των οποίων όλοι είναι αρνητικοί» στον ιό, δήλωσε σε Συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. «Νιώθουμε αισιόδοξοι, διότι όχι μόνο αυτός ο ασθενείς έχει ήπια συμπτώματα, αλλά επίσης επειδή τα συμπτώματα αυτά φαίνεται να βελτιώνονται».

Σύμφωνα με νωρίτερη ενημέρωση του ΠΟΥ, η μετάλλαξη Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 23 χώρες, ενώ επιστημονικός παράγοντας του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι κατά πάσα προστατεύουν έναντι βαριάς νόσησης.

«Έχουμε το καλύτερο εμβόλιο στον κόσμο, τα καλύτερα φάρμακα, τους καλύτερους επιστήμονες και μαθαίνουμε κάθε μέρα», δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μετάλλαξη με επιστημονικές και ενημερωμένες δράσεις και ταχύτητα, όχι με χάος και σύγχυση», τόνισε.

Σίγουρη η εξάπλωση

Ο Δρ. Φαουτσί είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου που πέρασε ότι η Όμικρον θα έφτανε σίγουρα κάποια στιγμή στις ΗΠΑ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μετάλλαξη έχει ήδη εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενδεικτικά, είπε, στις πτήσεις που προσγειώθηκαν στο Άμστερνταμ από τη Νότιο Αφρική, οι 61 από τους 624 επιβάτες βγήκαν θετικοί στην Covid-19. Μεταξύ αυτών συνολικά 14 έφεραν τη μετάλλαξη Όμικρον.

«ΠΙστεύω ότι οι περισσότερες χώρες που είχαν απευθείας πτήσεις από τη Νότιο Αφρική τις τελευταίες επτά με δέκα ημέρες έχουν ήδη κρούσματα (της Όμικρον), τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουν.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο ταξιδιωτών από τη Νότιο Αφρική και άλλες χώρες της ηπείρου, εξαιρουμένων των Αμερικανών. Η απαγόρευση ξεκίνησε τη Δευτέρα. Αντίστοιχους περιορισμούς επέβαλαν και ευρωπαϊκές χώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Μάλλον αποδοτικά τα εμβόλια κατά της Όμικρον – Περιμένει διασπορά σε περισσότερες χώρες

Covid: Πώς η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τους ανεμβολίαστους πολίτες

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τρία μηνύματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News