Κόσμος Δευτέρα 29/11/2021, 20:49
ΕΜΒΟΛΙΑ

Κομισιόν: Χωρίς άδεια η εξαγωγή εμβολίων εκτός Ε.Ε. από το 2022

Κομισιόν: Χωρίς άδεια η εξαγωγή εμβολίων εκτός Ε.Ε. από το 2022

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ να μην παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού διαφάνειας και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η διαφάνεια των εξαγωγών θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω ενός νέου μηχανισμού παρακολούθησης που θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία, στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο ευρεία και γρήγορη παραγωγή και την ισότιμη κατανομή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, για τα οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού. Έχουμε εξαγάγει πάνω από το ήμισυ της παραγωγής εμβολίων μας και έχουμε στηρίξει και χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες όπως ο COVAX, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια, στα μέρη του κόσμου που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έχοντας επίγνωση των ευθυνών που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τώρα θα αντικαταστήσουμε το ισχύον σύστημα χορήγησης αδειών με έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης, για να αποκτήσουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές μας. Απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν για την επίτευξη του στόχου του παγκόσμιου εμβολιασμού γι’ αυτό θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα μέτωπα κατά την προσεχή υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ, ώστε να εξασφαλίσουμε μια ολιστική παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία».

«Ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελεί αναγκαιότητα για να ξεπεράσουμε την πανδημία COVID-19. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ‘Πρώτα η Ευρώπη’. Αντίθετα, η αλληλεγγύη στον τομέα των εμβολίων ήταν από την αρχή το σήμα κατατεθέν μας», δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πάροχος εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, έχοντας εξαγάγει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της.

Η ΕΕ θα δωρίσει επίσης τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δόσεις στις πλέον ευάλωτες χώρες κατά τους προσεχείς μήνες.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβων παρασκευής σε διάφορες περιοχές της Αφρικής με τους Αφρικανούς εταίρους και τους βιομηχανικούς εταίρους της. Στόχος είναι να αυξηθεί η μόνιμη ικανότητα παραγωγής εμβολίων και να κατανεμηθεί καλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΕ έχει συμμετάσχει ενεργά στην επιδίωξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για μια ολιστική αντίδραση στην πανδημία COVID-19, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή και η εξαγωγή εμβολίων και άλλων βασικών φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News