Κορωνοϊός: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα μετάλλαξη
Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις
Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον πλανήτη, έπειτα από τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε πρώτα στη Ν. Αφρική και έχει ονομαστεί B.1.1.529.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το νέο στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της πανδημίας, πιέζοντας τα συστήματα υγείας, ενδεχομένως «ξεφεύγοντας» από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για το άνοιγμα των συνόρων και των οικονομιών.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη:
1. Τι είναι το διαφορετικό;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στέλεχος B.1.1.529 περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος (εκεί, άλλωστε, στοχεύουν και τα εμβόλια). Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να διαπιστώσουν εάν το στέλεχος αυτό είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα.
2. Από πού προήλθε;
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας του UCL Genetics Institute του Λονδίνου είπε ότι πιθανώς να εξελίχθηκε κατά την χρόνια μόλυνση ενός ατόμου σε ανοσοκαταστολή, που πιθανώς είναι ασθενής του HIV/AIDS χωρίς να έχει δεχθεί θεραπεία. Η Ν. Αφρική έχει 8,2 εκατ. άτομα θετικά στο HIV, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Η μετάλλαξη Βήτα, που είχε εντοπιστεί πέρυσι στη Ν. Αφρική, προήλθε επίσης από άτομο θετικό στο HIV.
3. Πόσο έχει εξαπλωθεί;
Στη Ν. Αφρική είναι το στέλεχος που κυριαρχεί στα νέα κρούσματα. Στην επαρχία της Ν. Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, ευθύνεται για το 90% από τα 1.100 νέα κρούσματα της Τετάρτης. Στη γειτονική Μποτσουάνα, έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στο Χονγκ Κονγκ, ταξιδιώτης από τη Ν. Αφρική βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη και ένα ακόμα άτομο καταγράφηκε ως κρούσμα στο ίδιο ξενοδοχείο καραντίνας.
4. Ποια είναι η αντίδραση;
Οι εξελίξεις έχουν τρομάξει τις αγορές, με τις μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες και άλλα κράτη ακολουθούν. Η Σιγκαπούρη απαγόρευσε την είσοδο σε άτομα που ήταν στη Ν. Αφρική και γειτονικές χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες.
5. Πόσο ανησυχητικά είναι όλα αυτά;
Είναι νωρίς για να πει κανείς ακόμα. Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μελετηθεί η μετάλλαξη καλά και να διαπιστωθεί εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.
6. Τι πρέπει να κοιτάμε τώρα;
Ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τη μετάλλαξη B.1.1.529 σήμερα, για να αποφασίσει εάν θα την χαρακτηρίσει ως μετάλλαξη «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Μένει να φανεί τι μέτρα θα λάβουν οι κυβερνήσεις, τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και σε σχέση με τα σύνορα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Κραχ στις αγορές από τη νέα μετάλλαξη – Βουτιά ανω του 3% στην Αθήνα
Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη
Ηλ. Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News