Βρετανία – Γαλλία: Παράταση για συμφωνία στα αλιευτικά δικαιώματα
Μακρόν και Τζόνσον συμφώνησαν στη λήψη πρακτικών και λειτουργικών μέτρων εντός των επόμενων ημερών
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι το Λονδίνο θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αναφορικά με την διαμάχη που έχει προκύψει στις σχέσεις των δύο χωρών σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στην μετά Brexit εποχή, όπως δήλωσε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.
«Ο στόχος τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τον πρωθυπουργό είναι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», όπως είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους έπειτα από την συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.
Ο Μακρόν είπε στον Τζόνσον ότι αναμένει σοβαρότητα και σεβασμό μεταξύ τους έπειτα από ημέρες αμοιβαίων απειλών σχετικά με τις αλιευτικές άδειες, είπε ο σύμβουλος.
Μακρόν και Τζόνσον συμφώνησαν στη λήψη πρακτικών και λειτουργικών μέτρων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι το Παρίσι πρέπει να σταματήσει τις απειλές κατά του Ηνωμένου Βασιλείου εάν θέλει να αποκλιμακώσει τη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, Μαξ Μπλέιν.
«Εναπόκειται στους Γάλλους να αποφασίσουν εάν θέλουν να απομακρυνθούν από τις απειλές που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Μπλέιν σε δημοσιογράφους στη Ρώμη. «Θα το δεχθούμε, αν θέλουν να αποκλιμακώσουν τις απειλές που έχουν κάνει».
Η αντιδικία μεταξύ των δύο χωρών ήταν ένα από τα φλέγοντα θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στη Σύνοδο Κορυφής της G-20. Αν και τα αλιευτικά δικαιώματα που διακυβεύονται αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της οικονομίας κάθε χώρας, το άσχημο κλίμα που έχει αναδυθεί από τη διαμάχη απειλεί να δημιουργήσει τριγμούς σε πολύ μεγαλύτερα ζητήματα, όπως η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ακόμη και στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια της 30λεπτης συνομιλίας ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Μπόρις Τζόνσον ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει ούτως ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP26 των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα φιλοξενήσει η Βρετανία στη Γλασκόβη της Σκωτίας από σήμερα Κυριακή, ανέφερε στο Bloomberg ο Γάλλος αξιωματούχος.
Το Παρίσι έχει απειλήσει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα εμπορεύματα που αποστέλλονται μέσω της Μάγχης και να εμποδίσει τις βρετανικές μηχανότρατες να ξεφορτώνουν τα αλιεύματά τους στα γαλλικά λιμάνια, εκτός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγήσει περισσότερες αλιευτικές άδειες στα γαλλικά σκάφη.
Από τη μεριά της η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μετά το Brexit έχει χορηγήσει το 98% των αιτήσεων για άδεια σε πλοία της Ε.Ε. Η Γαλλία λέει ότι είναι μόνο το 90% και πρακτικά όλα τα σκάφη στα οποία έχει απορριφθεί η άδεια είναι γαλλικά, μια εξέλιξη την οποία θεωρεί σκόπιμη και προκλητική.
Όπως τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος, μερικές δεκάδες σκάφη πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα πριν από την Τρίτη, προκειμένου να ακυρωθούν οι κυρώσεις και να δοθεί χρόνος για περισσότερες συζητήσεις.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν προς Τζόνσον: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Βρετανίας με τις αλειευτικές άδειες
Βρετανία: Σε ιστορικό χαμηλό η επάρκεια των αποθεμάτων των αγαθών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News