Κόσμος Κυριακή 31/10/2021, 07:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς είναι η ζωή στο διάστημα: Ένας αστροναύτης μιλά λίγο πριν την εκτόξευση

Πώς είναι η ζωή στο διάστημα: Ένας αστροναύτης μιλά λίγο πριν την εκτόξευση

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Ματίας Μάουρερ θα καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρό του, αν όλα πάνε καλά. Θα είναι ο δωδέκατος γερμανός αστροναύτης που αναχωρεί για το Διάστημα.Προορισμός του είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Αρχικά η εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω των καιρικών συνθηκών. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο Ματίας Μάουρερ περιγράφει τα συναισθήματά του λίγο πριν την εκτόξευση: «Πάνω απ’ όλα, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος. Από το 2008 είχα κάνει την αίτηση για να γίνω αστροναύτης και τώρα, μετά από 13 χρόνια, αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους, όταν θα κάθομαι στη διαστημική κάψουλα, όταν θα συνειδητοποιήσω ότι πράγματι το ταξίδι αρχίζει».

Η προετοιμασία για την αποστολή στον ISS διαρκεί χρόνια ολόκληρα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «εκπαίδευση επιβίωσης» στην Κίνα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η συνύπαρξη στα εκατό τετραγωνικά μέτρα του διαστημικού σταθμού, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, λέει ο Ματίας Μάουρερ: «Το πιο σημαντικό είναι η ικανότητα συνεργασίας. Εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι ασυνήθιστο, ίσως και εχθρικό για τον άνθρωπο. Το σώμα επηρεάζεται. Πρέπει λοιπόν σε ακραίες συνθήκες να συνεργαστείς με ανθρώπους από όλον τον κόσμο, που μιλούν διαφορετική γλώσσα και έχουν ίσως διαφορετικό πολιτιστικό πολιτιστικό υπόβαθρο, πρέπει να εφαρμόσεις αυτά που μαθαίνεις στην εκπαίδευσή σου για να ξεκινήσετε συνάδελφοι και τελικά να γίνετε φίλοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

«Κάθε τρεις ημέρες καινούρια εσώρουχα»

Το Σάββατο είναι ημέρα καθαριότητας, η Κυριακή ημέρα ξεκούρασης στον διαστημικό σταθμό. Περίπου όπως και στη γη, δηλαδή. Κατά τα άλλα όμως οι απλές, καθημερινές συνήθειες αλλάζουν στο διάστημα και αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν επίσης …ειδική εκπαίδευση. «Το να πηγαίνεις στην τουαλέτα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστούμε την έλλειψη βαρύτητας. Ευτυχώς υπάρχουν έμπειροι συνάδελφοι που δίνουν τις απαραίτητες συμβουλές για να χειριστείς και αυτό το πρόβλημα. Όσο για τον ρουχισμό, για τους έξι μήνες που θα είμαι στον σταθμό έχω πάρει μαζί μου έξι παντελόνια. Εσώρουχα αλλάζουμε κάθε τρεις ημέρες».

Στην εκπαίδευση του αστροναύτη περιλαμβάνεται και η άψογη γνώση της ρωσικής γλώσσας, η οποία τον τελευταίο καιρό γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Και αυτό γιατί στο ρωσικό τμήμα του ISS εγκαθίσταται ένας ρομποτικός βραχίονας, που θα βοηθήσει τους αστροναύτες να διεξάγουν μετρήσεις και πειράματα χωρίς κάθε φορά να πρέπει να βγαίνουν από τον σταθμό. «Για την εγκατάσταση του βραχίονα έχω κάνει ειδική εκπαίδευση στη Ρωσία», λέει ο Ματίας Μάουρερ. «Σύμφωνα με το σχέδιο, τον Απρίλιο του 2022 θα συνεργαστώ με έναν Ρώσο κοσμοναύτη για την εγκατάσταση, θα φοράμε όλοι ρωσικές διαστημικές στολές και θα μιλάμε ρωσικά μεταξύ μας, γιατί το αρμόδιο κέντρο ελέγχου βρίσκεται στη Μόσχα. Με απλά λόγια, αν κάτι δεν πάει καλά, δεν μπορώ να πω ‘Huston, we have a problem’, θα πρέπει να το πω στα ρωσικά…»

Πολυετής και απαιτητική εκπαίδευση

 Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του τελευταίου ρωσικού Σογιούζ 2 με προορισμό τον ISS στις αρχές Οκτωβρίου
«Αστροναύτης» δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, αλλά ένα όνειρο ζωής για πολλούς, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Το καλοκαίρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Ανταποκρίθηκαν 22.000 από όλη την Ευρώπη, οι περισσότεροι από τη Γαλλία. Κύρια προϋπόθεση, εκτός από άριστη φυσική κατάσταση και ψυχική διαύγεια, είναι η γνώση σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο. Για παράδειγμα ο Ματίας Μάουρερ έχει διδακτορικό στη νανοτεχνολογία και πολυετή εμπειρία σε πειράματα παρόμοια με εκείνα που θα πραγματοποιήσει στον Διαστημικό Σταθμό.

Κάπου όμως υπάρχει και ελεύθερος χρόνος. Τις Κυριακές για παράδειγμα. Πώς θα τον αξιοποιήσει ο γερμανός αστροναύτης; «Μόνο και μόνο η θέα από τον Διαστημικό Σταθμό είναι ανεκτίμητη. Μου αρέσει η φωτογραφία, θέλω να γυρίσω και κάποια βίντεο για να δείξω τη δουλειά μας. Ξέρω ότι αυτό το ταξίδι είναι το όνειρο πολλών, αλλά μόνο λίγοι μπορούν να το πραγματοποιήσουν», λέει ο Ματίας Μάουρερ.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News