Κόσμος Τετάρτη 9/12/2020, 13:20
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Βρετανία: Να μην κάνουν το εμβόλιο της Pfizer όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες

Βρετανία: Να μην κάνουν το εμβόλιο της Pfizer όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες

Τα άτομα που έχουν σοβαρό ιστορικό αλλεργιών δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το βρετανικό σύστημα υγείας NHS, αφότου δύο άτομα εμφάνισαν αντίδραση στο σκεύασμα.

Η προειδοποίηση έρχεται μία ημέρα αφότου η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα του Δυτικού κόσμου που εγκαινίασε το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Το NHS ξεκαθαρίζει ότι η οδηγία εκδίδεται σε προληπτική βάση, όπως συνηθίζεται με τα νέα εμβόλια. Τα δύο άτομα που είχαν ιστορικό αλλεργιών και εμφάνισαν αντιδράσεις στο εμβόλιο ήταν υγειονομικοί και όπως έγινε γνωστό, αναρρώνουν καλά.

Σημειώνεται ότι άτομα με ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων σε εμβόλια ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του σκευάσματος είχαν εξαιρεθεί από τη μεγάλη κλινική μελέτη των Pfizer και BioNTech.

Πάντως, η αμερικανική επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων FDA, που αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως και αύριο, Πέμπτη, έδωσε μία εικόνα των παρενεργειών που αυτό προκαλεί. Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες εκείνων που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer είναι:

Πόνος στο σημείο της ένεσης (84%)

Κόπωση (63%)

Πονοκέφαλος (55%)

Μυαλγίες (38%)

Ρίγη (32%)

Πόνοι στις αρθρώσεις (24%)

Πυρετός (14%).

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News