E.E.: Ποιες χώρες και γιατί έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς
Σχεδόν τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων θέσεων παγκοσμίως όσον αφορά τη διοχέτευση δόσεων. Παρόλα αυτά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. εντοπίζονται τεράστιες διαφορές όσον αφορά τις εκστρατείες εμβολιασμού, με ορισμένα κράτη, ιδίως στο ανατολικό μπλοκ, να έχουν μείνει πολλά βήματα πίσω.
Από τη μία πλευρά, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας, έχουν πετύχει επίπεδα ρεκόρ, της τάξης του 90% περίπου στους εμβολιασμούς των ενηλίκων. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ανέρχονται στο 22% και στο 33% αντίστοιχα.
Το πρόβλημα δεν αποδίδεται στην έλλειψη των εμβολίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε πολλές χώρες της Αφρικής. Αντιθέτως, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca και το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν σε εθνικό επίπεδο να προμηθευτούν επιπλέον εμβόλια. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία έχει αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik για την επιτάχυνση της ανοσίας.
Το πρόβλημα οφείλεται στις έντονες αμφιβολίες απέναντι στα εμβόλια γενικά, οι οποίες και πηγάζουν από την χρόνια πολιτική αστάθεια, τις διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρμόδιες δημόσιες αρχές. «Υπάρχει υψηλό επίπεδο δυσπιστίας, και αυτό ισχύει και για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ακόμα και στην ιατρική κοινότητα, γιατροί, νοσοκόμοι, πολλοί είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι ολόκληρη η κοινωνία είναι επίσης» επιφυλακτική, δήλωσε ο Ivan Krastev, ιδρυτικό μέλος του δ.σ. του European Council of Foreign Relations.
Κίνδυνοι
Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές εξάρσεις στα νέα κρούσματα από την αρχή του Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά, η Ρουμανία κατέγραψε 45.000 νέα κρούσματα και περισσότερους από 800 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, τα οποία νούμερο προσομοιάζουν την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Απρίλιο.
Το ECDC προειδοποίησε χθες ότι οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους στην περίπτωση που χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19. «Σε ένα τέτοιο σενάριο, λόγω της πολύ υψηλής κινητικότητας του ιού, οι πλήρως εμβολιασμένοι ευάλωτοι πληθυσμού επίσης κινδυνεύουν να νοσήσουν με σοβαρά αποτελέσματα», ανακοίνωσε το ECDC.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News