Κόσμος Δευτέρα 27/09/2021, 12:40
ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα μάστιγα της Covid: 1,1 εκατομμύριο παιδιά χωρίς γονείς

Η νέα μάστιγα της Covid: 1,1 εκατομμύριο παιδιά χωρίς γονείς

Η 4χρονη Σοφία Φελίτσες μένει πολλές νύχτες ξάγρυπνη, κλαίγοντας και ζητώντας τη μητέρα της, που πέθανε από κορωνοϊό τον Απρίλιο. Τώρα καλείται να τη μεγαλώσει η θεία της, Ζανέτ Ναβάρο, μαζί με τα τρία δικά της παιδιά. Δεν είναι μία σπάνια περίπτωση. 

Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της Covid-19 στη ζωή μας μετράμε νεκρούς και κρούσματα σε καθημερινή βάση, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε τα άλλα θύματα: τα περίπου 1,1 εκατομμύριο παιδιά που έχασαν τον βασικό κηδεμόνα τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. 

Βαρύ το πλήγμα στη Λατινική Αμερική

Η κατάσταση είναι ζοφερή ειδικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου έχουμε το 1/3 των θανάτων από Covid παγκοσμίως, ενώ η περιοχή καλύπτει μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε κατά κεφαλήν βάση η χώρα που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι το Περού. Υπολογίζεται ότι 10,2 παιδιά ανά 1.000 έχουν χάσει έναν από τους πρωταρχικούς κηδεμόνες τους.

Διαβάστε ακόμη: Σε ποιες χώρες μειώθηκε περισσότερο το προσδόκιμο όριο ζωής

Το Μεξικό, η Βραζιλία και η Κολομβία είναι επίσης στην πρώτη πεντάδα, ενώ στην 8η θέση συναντάμε ακόμη μία χώρα της περιοχής, την Αργεντινή. Πριν από λίγες ημέρες οι αρχές στο Μεξικό ανακοίνωσαν ότι 118.362 παιδιά στη χώρα έχασαν από την πανδημία τουλάχιστον τον έναν από τους δύο γονείς τους.

Αν και σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής ελήφθησαν από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, το πρώτο διάστημα πολλοί άνθρωποι από τα φτωχότερα στρώματα ειδικά συνέχιζαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ακόμη και εάν είχαν συμπτώματα από φόβο ότι θα χάσουν τελείως το εισόδημά τους. Το δίχτυ ασφαλείας που άπλωσε στους εργαζομένους η Ευρώπη δεν υπήρχε σε αυτές τις χώρες. 

Επιπτώσεις διαρκείας

Εκτός Λατινικής Αμερικής στην Ινδία περισσότερα από 75.000 παιδιά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους από Covid 19 από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Ιούλιο. 

Οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούν για επιπτώσεις διαρκείας στα παιδιά αυτά και αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, φτώχεια και κακοποίηση. Κάνουν λόγο για μία «μάστιγα», που οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη φροντίσει να αντιμετωπίσουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News