Κόσμος Κυριακή 26/09/2021, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Επιμένει για νέα αγορά S-400 από τη Ρωσία

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Ερντογάν: Επιμένει για νέα αγορά S-400 από τη Ρωσία

Να αγοράσει και δεύτερο εξοπλιστικό σύστημα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία προτίθεται η Τουρκία, δήλωσε σήμερα Κυριακή σε συνέντευξή του στην τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Τούρκος πρόεδρος. Οι νέες αυτές δηλώσεις αναμένεται να κλιμακώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον και ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες κυρώσεις από τον Λευκό Οίκο.  

«Στο μέλλον, κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρέμβει σε ό, τι είδους αμυντικά συστήματα αποκτούμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις», συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαΐλ Ντεμίρ και σε άλλους τρεις αξιωματούχους τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την απόκτηση της πρώτης παρτίδας S-400 από την Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και για τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Από τη μεριά της Τουρκία λέει ότι δεν ήταν σε θέση να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας από οποιονδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με την παράδοση δεύτερου συστήματος, για την οποία η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα πει ότι σίγουρα θα προκαλέσει νέες κυρώσεις.

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της βίας στη βορειοδυτική Συρία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News