Κόσμος Τετάρτη 22/09/2021, 16:36
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Ειρωνεύτηκε την οργή των Γάλλων για την AUKUS

Μπόρις Τζόνσον: Ειρωνεύτηκε την οργή των Γάλλων για την AUKUS

Με διάθεση ειρωνείας αντιμετώπισε ο Μπόρις Τζόνσον την οργή της Γαλλίας για την αμυντική συμφωνία της χώρας του με ΗΠΑ και Αυστραλία (AUKUS), μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν μάλιστα ότι χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, καθόλου συμφιλιωτικούς τόνους και οι δηλώσεις του θα είναι δυσκολοχώνευτες για το Παρίσι. 

Ερωτηθείς σχετικά ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι το θέμα της Γαλλίας τέθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο και τόνισε, χρησιμοποιώντας με δηκτικό τρόπο και γαλλικές λέξεις: «Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για κάποιους από τους πιο αγαπητούς μας φίλους να συνειδητοποιήσουν αυτό που έχει γίνει και να μας κάνουν τη χάρη γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο βήμα προς την παγκόσμια ασφάλεια» είπε. (Τα ακριβή λόγια του ήταν: I just think it’s time for some of our dearest friends around the world to prennez un grip about all this and donnez-moi un break because this is fundamentally a great step forward for global security). 

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε και για την απουσία προόδου στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι θα ήταν το μεγάλο δώρο στη μετά Brexit εποχή. Παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να έρθει μία συμφωνία σύντομη. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προχωρά σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου ανά τον κόσμο τώρα. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί μία εκπληκτική συμφωνία». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το κτίριο, που επιθυμούν σίγουρα μία συμφωνία». 

Από την πλευρά του και ο Μπάιντεν φρόντισε να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για μία τέτοια συμφωνία. Όπως είπε «συζητήσαμε λίγο για το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό». Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να το δουλέψουμε περισσότερο». Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη μία εναλλακτική της διμερούς συμφωνίας. Αυτή θα ήταν η ένταξη στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (USMCA, πρώην NAFTA), στην οποία προς το παρόν συμμετέχουν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνεις αυτό. Το ερώτημα είναι εάν η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Η μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο» ανέφερε πηγή με γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης στο βρετανικό δίκτυο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News