Κορωνοϊος: Τα εμβόλια και η στρατηγική εξόδου από την πανδημική κρίση
O κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του ανά τον κόσμο, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 65 εκατομμυρίων, την ώρα που 1,5 εκατομμμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19. Ασφυκτικές οι πιέσεις στα συστήματα Υγείας της Δύσης, δραματική η κατάσταση στις ΗΠΑ, με την ανακοίνωση 224.000 κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα. Σφοδρό το δεύτερο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να προσεγγίζει το φράγμα των 14 εκατομμυρίων και σχεδόν 340.000 θανάτους. Γαλλία και Ισπανία παραμένουν τα δύο «hot-spots» της Γηραιάς Ηπείρου, με περισσότερα από 2,25 εκατ. κρούσματα στη Γαλλία και 1,67 εκατομμύρια στην Ισπανία.
Οι ελπίδες στρέφονται στο εμβόλιο και τη θωράκιση του πληθυσμού μπροστά στην απειλή του Covid-19. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες από τις φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης. Ρωσία και Κίνα, με τα δικά τους εμβόλια, φροντίζουν να μην μείνουν πίσω στην «κούρσα» για το μεγαλύτερο πείραμα μαζικού εμβολιασμού της ανθρωπότητας.
Τα αποτέλεσμα, όπως παρατηρεί η «WSJ» σε ανάλυσή της, είναι μια διαδικασία πολλών ταχυτήτων ανά τον κόσμο και τον κίνδυνο οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες να μείνουν πίσω. Για τους περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο, ο εμβολιασμός απέχει αρκετούς μήνες, με το ίδιο χρονοδιάγραμμα να εκτιμάται σε χρόνια για τις φτωχότερς χώρες. Κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως εκτεταμένους ελέγχους ανίχνευσης και πιο έξυπνους περιορισμούς κοινωνικών αποστάσεων για την ανάσχεση της νόσου, εξηγούν ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας.
«Όταν μιλάμε για την παγκόσμια κούρσα του εμβολίου, υπάρχουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις», επισημαίνει η Σίρα Μαντάντ, διευθυντικό στέλεχος στην Υπηρεσία Υγείας και Νοσοκομείων της Νέας Υόρκης. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αρκετά ώστε να μας βγάλουν από την πανδημία… εάν το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε αφορά το εάν το εμβόλιο ιαποτελεί μια στρατηγική εξόδου, η απάντηση είναι ότι τα εμβόλια αποτελούν μέρος της στρατηγικής εξόδου», εξηγεί.
Ευρώπη και Αμερική έχουν συνάψει συμφωνίες με διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων κορωνοϊού, όμως οι αρχικές ποσότητες θα είναι περιορισμένες, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News