Κόσμος Τετάρτη 14/07/2021, 16:12
ΚΟΣΜΟΣ

Moderna: Ετοιμάζει m-RNA θεραπείες για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και HIV

Moderna: Ετοιμάζει m-RNA θεραπείες για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και HIV

Μέχρι πριν από έναν χρόνο, η Moderna ήταν μία μονίμως ζημιογόνα εταιρεία, με μηδενική διείσδυση στην αγορά. Όμως, διέθετε μια δυνατή και καινοτόμα «συνταγή». Την τεχνολογία m-RNA, η οποία σήμερα αποφέρει στην ίδια έσοδα 19 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η αμερικανική εταιρεία, αυτή την στιγμή, έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 90 δισ. δολαρίων, παρότι μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας ήταν απλώς ένας υποσχόμενος «παίχτης» του βιοτεχνολογικού κλάδου, ο οποίος επένδυε σχεδόν αποκλειστικά στο m-RNA.

Ο κορωνοϊος άλλαξε άρδην το τοπίο της φαρμακοβιομηχανίας, αναδεικνύοντας την εν λόγω τεχνολογία ως το απόλυτο «όπλο» της ανθρωπότητας κατά του ιού. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, τα πολύ υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δύο διαθέσιμα εμβόλια m-RNA (Moderna και Pfizer – BioNTech).

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, το επόμενο βήμα έγκειται στην εφαρμογή της τεχνολογίας m-RNA στη θεραπεία σχεδόν των πάντων. Από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο έως τις σπάνιες γενετικές παθήσεις.

Αυτή την στιγμή, η αμερικανική εταιρεία διαθέτει ορισμένα φάρμακα, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών και για τις τρεις παραπάνω κατηγορίες ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα ο Μπανσέλ δηλώνει αισιόδοξος ότι η Moderna μπορεί να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων, προσφέροντας ανοσία για ιούς, όπως ο Zipah, o Zika και ο HIV.

Στη μετα-covid εποχή

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε μια «ευκαιρία» για τη Moderna να επιδείξει και να παρουσιάσει σ’ όλους τα πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι τόσο των υπόλοιπων φαρμακευτικών εταιρειών όσο και των πιο «παραδοσιακών» τεχνολογίων. Κι αυτό, διότι επί σειρά ετών επένδυε σε κάτι, το οποίο οι ανταγωνιστές σχεδόν αγνοούσαν.

Όμως τώρα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Το πλεονέκτημα της Moderna στην τεχνολογία m-RNA αρχίζει σταδιακά να «φθίνει», καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες σπεύδουν να μάθουν, να ενημερωθούν και να επενδύσουν σ’ αυτήν.

Την ίδια ώρα, η έγκριση ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου κατά του HIV ή κατά του καρκίνου απαιτεί πολύ πιο μακροχρόνιες διαδικασίες σε σχέση με ό,τι είδαμε στην περίπτωση της Covid. Είναι ενδεικτικό ότι συνήθως η έγκριση ενός εμβολίου προϋποθέτει έρευνα έως 10 μηνών από τις αρμόδιες αρχές. Και όχι ορισμένων εβδομάδων, όπως στην περίπτωση της Covid-19.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές να κερδίσουν επιπλέον χρόνο και να μάθουν έτι περισσότερα πράγματα για τη νέα τεχνολογία εμβολίων, η οποία όμως κοντεύει να καταστεί… παλιά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News