Βρετανία: Η μετάλλαξη Δέλτα θα δοκιμάσει τις αντοχές του εμβολιαστικού της προγράμματος
Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τον υπόλοιπο κόσμο
Η Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στον κόσμο, όμως παρ΄όλα αυτά παρατηρείται αύξηση στις περιπτώσεις νόσησης από τη μετάλλαξη Δέλτα που ξεκίνησε από την Ινδία.
Για το λόγο αυτό, τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα στη Βρετανία, οι οποίοι παρακολουθούν τα τελευταία στοιχεία καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς και για άλλες χώρες. Και αυτό, καθώς υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι εκεί που βρίσκεται τώρα η Βρετανία, μπορεί να έρθουν γρήγορα και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κάλουμ Πίκερινγκ, οικονομολόγος της Berenberg Bank.
«Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα, γι΄αυτό και η Βρετανία θα αποτελέσει ένα πεδίο δοκιμής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο μαζικός εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 μπορεί να βάλει τέλος στον επαναλαμβάνομενο κύκλο των lockdowns και στα περιοριστικά μέτρα που βύθισαν στο χάος την παγκόσμια οικονομία από τις αρχές του 2020», εξηγεί ο οικονομολόγος.
Ο Πίκερινγκ σημειώνει ότι τα μέχρι τώρα ιατρικά στοιχεία έχουν δείξει ότι το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμών στη Βρετανία έχει σημαντικά μειώσει τη σχέση μεταξύ των κατεγραμμένων κρουσμάτων και των επιπτώσεων από τον ιό, ενισχύοντας την άποψη της τράπεζας ότι η Βρετανία θα καταφέρει τελικά να αντεπεξέλθει στη μετάλλαξη χωρίς να προβεί σε νέους περιορισμούς.
Ο οικονομολόγος αναφέρει ακόμη ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το νέο κύμα έξαρσης δεν μοιάζει με το προηγούμενο καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν υπάρχει σαφής αύξηση των θανάτων παρά την αύξηση των κρουσμάτων.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Tζιμ Ρέιντ, αναφέρει ότι ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη, έχει διαπιστωθεί ότι το τελευταίο κύμα των κρουσμάτων αφορά μικρότερες ηλικίες. Ωστόσο, οι νέοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από τη νέα μετάλλαξη σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Πηγή: CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News