Κόσμος Τετάρτη 2/12/2020, 16:37
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ (Ε.Ε.): Έκκληση να δοθεί τέλος στις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ 

Μπορέλ (Ε.Ε.): Έκκληση να δοθεί τέλος στις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ 

Μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος του Επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ, αναφέροντας ότι οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ θα πρέπει να επιλυθούν με μία νέα «διατλαντική ατζέντα», μόλις ο νέος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Οι Βρυξέλλες επιζητούν μία εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ του οποίου η πολιτική του «Η Αμερική πρώτη», επέφερε δασμούς σε μία σειρά ευρωπαϊκών αγαθών. 

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ «πρέπει να εργασθούν στενά για να επιλύσουν τις διμερείς εμπορικές διενέξεις», αναφέρεται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο αναλογεί στο ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.  

Ωστόσο στο κείμενο 12 σελίδων ο Μπορέλ δεν κάνει καμία ιδιαίτερη αναφορά στο κατά πόσο μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο πλευρών, απεναντίας αναφέρεται στις «στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες». 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι «προτιμούμε να έχουμε μία φιλική συμφωνία μεταξύ μας και να μην χρειασθεί να καταφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που είναι η οδός που ακολουθείται όταν δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων».

Επί του παρόντος οι Βρυξέλλες αναμένουν την απόφαση του ΠΟΕ αναφορικά με τους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ενώ τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει δασμούς στο πλαίσιο της μακρόχρονης διαμάχης για τις παράνομες επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing. 

Στην πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται ότι ένα πρώτο βήμα θα ήταν να οριστικοποιηθεί ο διορισμός του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ και η αναδιοργάνωση του σώματος για τις εμπορικές διαφωνίες. 

Όπως και το ΝΑΤΟ η Ε.Ε. επιδιώκει μία σύνοδο με τον καινούργιο πρόεδρο κατά τη διάρκεια του νέου έτους, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν αναφορικά με τη μελλοντική πολιτική της Ευρώπης στη σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου.

Με πηγές από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News